İş adamları el ve parmak kaybı olan çocuk ve yetişkinler için mekanik eller üreten Robotel Derneği’ne bağışta bulundu.

Merter Sanayici ve İşadamları Derneği, el ve parmak kaybı bulunan çocuk ve yetişkinler için Robotel Derneği’ne bağışta bulundu. Zeynep Karagöz ve arkadaşları tarafından kurulan Robotel Türkiye Derneği, yurdun dört bir yanından aldığı desteklerle kişiye özel ücretsiz mekanik eller üretiyor. Başta çocuklar olmak üzere el ve parmak kaybı olan bireyler için kişiye özel ücretsiz mekanik eller üreten derneğin kurucusu Zeynep Karagöz çocukların hayata daha sıkı bağlanmaları için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

“Tamamen ücretsiz mekanik eller yapıyoruz”

Çocukları gönüllülerin yaptığı bağışlar ile mekanik kol sahibi yaptıklarını söyleyen Karagöz, “Türkiye çapında gönüllülerimizle birlikte proteze erişimi olmayan bireylere özellikle çocuklara ücretsiz bir şekilde mekanik eller yapıyoruz. Bu eller kavrama işlevini bilek ve dirsek işlevini kullanarak gerçekleştiriyor. Çocukların hayatlarını kolaylaştıran hayata daha sıkı bağlayan çalıştığımız elleri tamamen gönüllülerimiz aracılığıyla yapıyoruz” dedi.

İhtiyaç sahibiyle gönüllüyü bir araya getirdiklerini belirten Karagöz, mekanik ellerin yapılış aşamasını şu sözlerle aktardı; “Birinci aşamada ölçü ve belgeleme ihtiyacımız var. Her çocuğun ihtiyacı ve fizyolojisi farklı olduğu için fotoğraf ile ölçü alınıyor. İkinci aşamada ise modelleme yer alıyor. Model alınan ölçüye göre 3D yazıcılar ile baskıya giriyor. Bir elin baskısı 18 ile 24 saat sürebiliyor.”

“Çocuklar kendi mekanik el tasarımını seçebiliyor”

Çocukların en çok tercih ettiği mekanik eller ise kız çocuklar Frozen ve Prenses teması olurken, erkeklerde ise Kaptan Amerika, Thor, Spiderman yer alıyor. Karagöz, çocukların Kendilerini okula gittiklerinde özel hissetmeleri için çaba sarf ettiklerinin belirterek, Başvuru yapmak isteyen aileler ise internet sitesindeki talep formunu doldurabileceklerini aktardı.

“İş adamlarının sosyal sorumluluk projeleri destek vermesi gerekir”

Robotel Derneği ile birlikte bir kampanya gerçekleştirdiklerini söyleyen Merter Sanayici ve İşadamarı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gecü, tüm iş adamlarının böyle sosyal sorumluluk projelerine destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Güce “Bu işin gerçekten çok önemli olduğunu düşündük. Bir çocuğu sevindirmek kadar güzel bir şey yoktur. Bir çocuğun bir bardağı tutmasını veya kalp işareti yapması onun için çok önemli olduğunu düşünüyorum. İş adamlarının tek şeyi para kazanmak olmamak lazım biz bu düşünceyi tüm arkadaşlarımıza aşılamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.