Karabük Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Karabük İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük iş gücü piyasa araştırma sonuçlarını açıkladı.

Güven, yaptığı açıklamada, Karabük’te piyasanın önde gelen faaliyetlerinin toptan ve perakende ticareti, imalat ve inşaat sektörü olarak belirlendiğini söyledi.

İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılı içerisinde İşgücü Piyasası Araştırmaları kapsamında 251 işyeri ziyaret edilerek eleman ihtiyaçları tespit edildiğini kaydeden Güven, “ Karabük genelinde 20 artı istihdamlı işyerlerinin yüzde 19,1’inde 482 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Karabük genelinde açık iş oranı yüzde 3,1 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 4,5 ile ulaştırma ve depolama olmuştur. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler makineci(dikiş), proses işçisi ve çelikhane işçisidir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri yeterli mesleki teknik bilgi ve tecrübe, proje tabanlı çalışma ve takim çalışmasıdır. İşverenler talep ettikleri açık işleri, İŞKUR aracılığı ile arama ortalaması Türkiye’nin yüzde 60 iken Karabük’te bu oran ortalama yüzde 93 ile Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Araştırma kapsamındaki 20 artı istihdamlı işyerlerinin yüzde 35,5’inde 600 kişinin temininde güçlük çekildiği görülmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler müşteri hizmetleri görevlisi - asistanı, makineci (dikiş), endüstriyel otomasyon teknolojileri teknisyeni, tornacı (torna tezgahı operatörü), kuvvetli akim tesisatçısı, metal teknolojisi teknisyeni, gümüş kaynakçısı (makine ile), konfeksiyon işçisi, elektrikçi (genel) ve makine bakımcı meslekleridir. Karabük genelinde 20 artı istihdamlı işyerlerinde 656 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 4,4 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İdari ve destek hizmet faaliyetleri, İmalat, Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımıdır. Güvenlik görevlisi (silahsız), müşteri hizmetleri görevlisi/asistanı, endüstriyel otomasyon teknolojileri teknisyeni mesleklerinde istihdam artışı beklenirken kamyon şoförü, ekskavatör(kazıma ve yükleme) operatörü, ustabaşı, postabaşı, formen, atölye sorumlusu mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmanın , çalışma hayatı paydaşlarına rehber olması beklenmektedir” ifadelerine yer verdi.