Şirketlerin etkin olarak enerji verimliliği konusunda somut adım atmaları, şirket adına yararlı olmasının ötesinde bir gerekliliktir. 

Dünyaya açılan bir şirket olabilmek için geliştirilen bazı yasalar ve getirilen bazı kurallara uygun olarak hareket etmek zorunluluktur. Uluslararası standart küresel anlamda en iyi olarak tanımlanan enerji yönetim standartlarını tanımlanan ISO 50001standardı, 60’dan fazla ülkenin de desteği ile Türkiye’den veya dünyanın herhangi bir yerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat yapmak isteyen firmaların uymaları zorunlu hale getirilen bir yönetim kalitesi standardıdır. Dünya üzerinde sayılmayacak kadar fazla üretim tesisi bulunmaktadır ve bu tesislerin her birinin harcadığı enerjinin israf boyutunda olması başta insan sağlığı üzerinde olmak üzere tüm canlıların hayatlarını riske atmaya yetmektedir. Kullanılan enerjinin her bir parçasının doğal hayattan kopartılan bir parça olduğunu düşündüğünüzde ve enerji verimliliğinin belli bir standartlar çizgisine oturtulmadığını düşündüğünüzde her geçen gün insan hayatının nasıl bir risk ile karşı karşıya geldiğini net bir şekilde anlayabilirsiniz. Tabi manevi boyutu ile birlikte bir de bu işin maddi boyutunu da düşünmek gerekiyor. Her bir üretim tesisinde kullanılan cihazların veya makinelerin kontrollü bir şekilde kullanılmaması, enerji açığının büyük oranda yükselmesine neden olmaktadır. Enerji verimliliği politikasına uymak ise tüm bunların önüne geçmeye yardımcı olur ve üretim tesislerinin daha sağlıklı şekilde üretimlerini yapmalarına yardımcı olur.

YENİ: ISO/FDIS 50001 (Final Taslak Standart) yayınlandı! Mayıs 2018

ISO (Uluslararası Standartlar Teşkilâtı) yürürlüğe koyduğu yasaları belli zaman aralıklarında gözden geçirerek revize eder ve yeni kurallar gerekiyorsa kalite yönetim politikasına dahil eder. Enerji verimliliği konusunda da sürekli yeni adımlar atan teşkilat, içinde bulunduğumuz 2018 yılının Mayıs ayında ISO 50001uyumluluk politikasında değişikliğe girerek yeni bazı maddeler ekledi. Yani bir şirketin uyumlu olabilmesi için yenilikleri uygulamaya geçirmesi şarttır. Tüm bunlar düşünüldüğünde, teşkilatın insan sağlığı üzerinde zararlı olabilecek tüm enerji fazlalıklarını kontrol altına almak amacıyla çalışma yürüttüğünü anlayabiliyoruz. Başında da dediğimiz gibi yasalar hem insan sağlığı, çevre sağlığı ve diğer canlıların yaşam hakları için olumlu kuralları barındırmakta hem de şirketin daha ileri adımlar atmasına yardımcı olmaktadır. Bir şirketin kalitesini ispatlaması ve taktir edilen bir isim haline gelebilmesi için uyması gereken ve bunları bariz bir şekilde göstermesi gereken bazı kurallar vardır. Enerji verimliliği politikasına uygun şekilde üretim yapan tesisler veya üretim yerleri, kendi sektörlerinde daha taktir edilen isimler haline gelerek kısa sürede dünya üzerinde daha büyük Pazar payına ulaşabilmektedir. Bu nedenle üretim tesisinin büyük veya küçük olmasına bakılmaksızın global anlamda bir büyüklüğe ulaşabilmek için uyumluluk politikasına uymaya geçmek gerekmektedir. Tabi bunun için de belge almanız gerekmektedir. 

ISO 50001 belgesi nasıl alınır?

Türkiye’de faaliyet gösteren bazı kuruluşlar, ISO belgeleri üzerinde hizmet vermektedir, biz de bu kurumlardan biri olarak müşterilerimizin daha başarılı olmalarını sağlamak amacıyla hizmetlerimizi sürekli olarak revize etmeye devam ediyoruz. Üretim tesisinizin enerji tasarrufu planlarına uygun şekilde hareket etmesini sağlamak ve markanızın değerini dünya genelinde arttırmak için iletişim bilgilerinden kurumumuz ile iletişime geçerek somut bir adım atabilir, ISO 50001 belgesi almak için gerekli başvuru süreçlerine giriş yapabilirsiniz. Uluslararası alanda nam yapmak ve kazancınızı arttırmak için arayın.

Kaynak: https://www.szutest.com.tr/iso-50001-2011/