Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında Kreatif Ekonomi, Kültür Endüstrileri, Kreatif Şehirler konularında işbirliği protokolü imzalandı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında Kreatif Ekonomi, Kültür Endüstrileri, Kreatif Şehirler konularında işbirliği protokolü imzalandı. UNCTAD Genel Sekreter Yardımcısı Petko Draganov ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ın imzaladığı protokolle, şehir ekonomilerinin kalkınmasında kreatif ekonomi alanındaki uzmanlığa duyulan ihtiyaçla yeni endüstrilerin potansiyellerine dikkat çekildi.

İbrahim Çağlar, İstanbul’u her platformda anlattıklarını dile getirerek, “8.500 yıllık tarihi olan İstanbul gibi güçlü bir medeniyeti bulunan şehir sayısı çok az. Yunan mitolojisine göre ‘Aşıklar Şehri’, Napolyon’un ‘Dünyada bir tek ülke olsaydı, muhakkak ki başkenti İstanbul olurdu’ diye bir sözü var. Bizim İslam dininin peygamberi de methettiği bir şehirde yaşıyor olmaktan ve odasının başkanlığını yapmaktan da mutluyum” dedi.

Kreatif endüstrilerin ülkelerin kalkınma çabalarına verdiği desteğin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çağlar, “Bundan 107 yıl önce buharlı makinalar insanlık için nasıl bir anlam taşıyorsa, bugün de kreatif endüstrileri aynı hayati öneme ve stratejik niteliğe sahip. Geniş bir alanı olan kreatif ürünler; hem üretime, hem tanıtıma, hem de ihracata büyük katkı sağlıyor. UNCTAD ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü sayesinde de kreatif ekonomilerin kültür endüstrileri, kreatif şehirler konularında iki kurum arasında uzun vadeli ortaklık oluşturuldu. İş dünyası ile akademiyi buluşturan üniversitemiz bundan böyle çok stratejik olan bu sektörde küresel çaplı bir etkiye sahip olacak. Üniversitemiz bu alanda da dünyada bir ilke imza atmış oldu. Bu nedenle tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Ticaret Kalkınma Örgütü (UNCTAD) adına konuşma yapan UNCTAD Genel Sekreter Yardımcısı Petko Draganov, UNCTAD protokolü vesilesiyle İstanbul’da bulunup İstanbul Kreatif Endüstri ağını duyurmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi ve İstanbul’un kreatif ekonomisini geliştirecek olumlu koşullara sahip olduğunu kaydetti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, üniversitenin Uluslararası Kreatif Ekonomi, Kültür Endüstrileri ve Kreatif Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin geçtiğimiz aylarda UNCTAD ile mutabakata vardığı protokolün Türkiye’de alanında ilk kez uygulamaya konulacak bir protokolün imzalanmasıyla hayata geçirileceğini vurguladı.

Törenin ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Kreatif Ekonomi, Kültür Endüstrileri ve Kreatif Şehirler Uygulamalı Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esin Okay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda ise önce UNCTAD’ın kreatif ekonomi ve kreatif şehirler uzmanlarından Carolina Quintana, İstanbul Kreatif Endüstriler web sitesinin tanıtımını yaptı. Quintana, kreatif ekonomi bilgi tabanının ilk kez İstanbul ve Türkiye’nin kreatif endüstrileri uluslararası görünürlüğü olan bir platforma taşınacağını açıkladı.