ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi ile alınan tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendirdiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Özdebir, yazılı açıklamasında, uzun süredir sanayinin, üretimin ve yatırımın yeniden gündemin birinci maddesi olması gerektiğini söylediklerini anımsattı.

Bugün açıklanan paketi, söz konusu taleplerine verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendirdiklerini aktaran Özdebir, şunları kaydetti:

"Alınan bu tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendiriyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Yüksek teknoloji yatırımları gelişmişlik düzeyine bağlı olarak ancak gelişmiş bölgelerde yapılabilir. Daha az gelişmiş bölgelerimizde ne nitelikli işgücü ne de orada çalışmak isteyecek yetenekli yönetici bulabilirsiniz. Bu nedenle birinci bölgede yapılacak olan ileri teknoloji yatırımlarına beşinci bölge teşviklerinden yararlanma imkanının sağlanması çok olumlu olmuş, sanayi üretiminin yüksek teknoloji yatırımlarına yönelmesinin önü biraz daha açılmıştır." 

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonunun (KKDF) sıfırlanmasını önemli olarak nitelendiren Özdebir, bu uygulamanın yapılacağı yatırım ve ara malı listelerinin çok dikkatli hazırlanması gerektiğini ifade etti.

KKDF'nin, Türkiye'de üretilen yatırım ve ara malları için uygulanması halinde, bunun yerli üretici için haksız rekabetin doğmasına yol açacağını savunan Özdebir, "Bu nedenle 'kaş yapayım' derken göz çıkarılmamalıdır. Zayıf seyreden iç talep, düşük büyüme performansında çok önemli rol oynuyor. Bu nedenle harcama eğilimi en yüksek toplumsal kesim olan emeklilere yapılan ödemelerin artırılması pazarın canlanmasına katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.