Bushehr Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkanı Ali Akbar Sharifpour başkanlığındaki İran Bushehr Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Heyeti, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünyaya açılmak isteyen İranlı firmalar için en doğru adresin İzmir olduğunu söyledi.

İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) daveti üzerine İzmir’e gelen gıda, enerji, tarım, petrokimya, balıkçılık, hurma, kağıt, eczacılık ve turizm sektörlerinden 22 İranlı iş adamının ziyareti nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son bir yılda İran’a 3 ayrı seyahatte bulunduklarını, bu ziyaretlerde Bushehr’i de ziyaret ettiklerini, aynı dönemde pek çok İranlı heyeti ve iş adamını da İzmir’de ağırladıklarını söyledi. Demirtaş, oda olarak yaptıkları yoğun temaslarla ivme kazanan İran - Türkiye ilişkilerinin gelişimine katkı yapmayı amaçladıklarını söyledi.

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET

İki dost ve komşu ülkenin 150 milyonluk dev bir pazar oluşturduğuna dikkat çeken Demirtaş, buna karşın Türkiye’den İran’a ihracatın 4.1 Milyar Dolar, ithalatın ise 10.3 Milyar Dolar olduğunu söyledi. Demirtaş, “İran en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında 10’uncu, ithalatımızda ise 6’ncı sırada. Toplam 15 Milyar Dolarlık ticaretimizi 30 Milyar Dolara çıkartmayı hedefliyoruz ki bu hiç de zor değil” dedi. Ekrem Demirtaş iki ülke arasındaki ticaretin karşılıklı atak yapması adına, Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanmasının bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bu anlaşma ile Türkiye’nin 125 sanayi ürününde, İran’ın da 140 tarım ürününde avantaj kazandığını vurgulayan Demirtaş, bu anlaşmanın 1 Ocak 2015’te resmen yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade etti.

İZMİR’DE 109 İRANLI FİRMA VAR

İzmir’den İran’a yapılan ihracatın 210 milyon, ithalatın da 60 milyon Dolar olduğunu belirten Demirtaş, “Bu rakamla İran, İzmir’in 12. büyük ihracat pazarı. Oysa karşılıklı ticaretimiz ve yatırımlarımız çok daha fazla olmalı. Yaptığımız temaslarla bu rakamları arttırmayı amaçlıyoruz” dedi. İranlı firmaların son yıllarda İzmir’e artan ilgisine de dikkat çeken Demirtaş, “Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Şu anda İzmir’de İran sermayeli 109 firma var. İzmir üzerinden dünyanın her yerine sevkiyat daha kolay ve ekonomik. Dünyaya açılmak isteyen İranlı firmalar için İzmir en doğru adres” dedi.

"İKİ ÜLKE YENİ BİR YOLA GİRMEK İSTİYORUZ"

Bushehr Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkanı Ali Akbar Sharifpour yaptığı konuşmada, ekonomik anlaşmaların ülkeler arasında yapılmasına karşın yine ülkeler arasındaki ticaretin arttırılmasında iş adamlarının büyük rol oynadığını söyledi. Türkiye ve İran’ın eski medeniyetlere sahip olduğunu hatırlatan Sharifpour, “Dünya bizim uygarlıklarımıza çok şey borçlu. İki ülke arasındaki jeopolitik konum ve işbirliği önemli noktalarımız. İki ülke arasındaki ticaret işbirliği ve alışveriş çok önemli. İran ve Türkiye çok büyük kapasitelere sahip. İki ülke yeni bir yolda adım atmak üzere. İkili ilişkilerde de iyi adımlar atılıyor. Kültürel ve ekonomik açıdan birbirlerini daha iyi anlamaya çalışacaklar. Ticaret odalarının görevleri bölgelerdeki ticareti artırmak. İkili anlaşmalar sayesinde ihracat ve ithalat artacak. Fars Körfezi’ne 700 kilometre kıyısı olan Bushehr, balıkçılık ve tarım yönünden çok elverişli topraklara sahip. İnşallah başta hurma, balıkçılık ve tarım ürünleri olmak üzere alışverişlerimiz artar ve Tercihli Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaret ivme kazanır” dedi.

Bushehr Maden ve Sanayi Organizasyonu Müdürü ve Vali Danışmanı Saed Hossein Mohammadi, iki ülke arasındaki ticareti 30 milyar Dolara çıkarmak istediklerini söyledi. Mohammadi, “Felsefemiz ve hedefimiz tüm dünya ile işbirliği yapmak. Dost ve Müslüman ülke Türkiye’yle ise daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.

Toplantının ardından İzmirli ve İranlı firmalar arasında ikili görüşmeler yapıldı.