İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iş dünyasının 2015 yılında, özellikle döviz kurlarına dikkat ederek risk almaması gerektiğini belirtti.

Yazılı açıklama yaparak 2014 yılını değerlendiren ve yeni yıl öngörülerini paylaşan Demirtaş, Türkiye'nin bölgesinde devam eden olaylar nedeniyle siyasi ve ekonomik risklerinin devam ettiğini, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık açısından sevindirici olmasına rağmen İran ve Rusya gibi ülkeleri olumsuz etkilemesinin endişe verici olduğunu ifade etti.

ABD Merkez Bankası FED’in olası faiz artırımı kararının da Türkiye ekonomisi için bir risk olduğunu kaydeden Demirtaş, 2014 yılının son verilerine göre büyümenin fren yaptığını, üçüncü çeyrekteki yüzde 1.7'lik büyümenin son 2 yılın en düşük seviye olduğunu bildirdi.

İş dünyasının 2014 yılında büyük karlar elde edemediğini, ancak bu ortamda işlerin aynen devam etmesinin dahi kar olarak kabul edilmsi gerektiğini savunan Demirtaş, açıklamada şu değerlendirmelere yer verdi:

“En büyük dünya krizlerini yaşadık. Yine ayaktayız. O nedenle umutsuz olmayalım ama ihtiyat, tedbir, temkin, dikkat… Adı ne olursa olsun bu kelimeleri yıl boyunca zihnimizden, sözlüğümüzden çıkarmayalım. İşadamlarımızın döviz kurlarına çok dikkat etmesi, dövizle alacak yoksa dövizle borçlanmaması gerekiyor. Daha çok öz sermaye ile iş yapalım. Tahsilatından emin olunmayan müşterilere mal ve hizmet satılmamalı. İhtiyaç olunca elbette banka kredisi kullanılacak ama benim tavsiyem tek banka ile çalışmak yerine birkaç bankadan kredi oranı teklifi alınması. Faktoring firmaları da bazen uygun teklif verebiliyor, işadamlarımız onları da değerlendirsinler."