Katı atıktan enerji üretimi konusunda Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Japon devi firmalar; Toyota Tsusho Corp, Hitachi Zosen Corp, JGC Corp, JASE-W, EX Research Institute, Clean Authority Of Tokyo 23 Cities’in temsilcilerinin bulunduğu heyet, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye’nin koordinasyonunda Adana’ya geldi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı yöneticilerinin de bulunduğu heyetin Adana’ya gelişiyle ilgili, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye bilgi veren REC Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman, Japonya heyetinin İstanbul ve Ankara’da girişimleri bulunduğunu, Adana ve İzmir’le ilgili de yeni yatırım istekleri olduğunu ifade etti.

Japonya Hükümeti’nin desteğini alan heyeti bu nedenle Adana’ya getirdiklerini belirten Sayman, katı atıktan enerji üretimi konusunda fizibilite çalışması yapıldığını anlattı.

Heyetin Sofulu Katı Atık Entegre Bertaraf Tesisi’ni de gezdiğini belirten Sayman, şu anda heyetin, söz konusu yatırımlar için uygun ortam olup olmadığını araştırdığını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü de, Adanalının yararına olacak projelerde işbirliği yapmayı istediklerini söyledi. Daha önce Ceyhan’da benzer bir katı atık tesisi projesi için AB’den 15 milyon Euro’luk destek alan proje oluşturduklarını hatırlatan Sözlü, fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden görüşülüp, projeler üretilebileceğini açıkladı.

Japon heyeti, Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’ndan da brifing aldı.