Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bugünkü toplantımızda neler toplu sözleşmede karar alındı, nerede aksaklıklar var gözden geçirip, bunların biran önce aksayan yönlerin devreye sokulması ve çözüme kavuşturulması konusundaki irademizi ortaya koymuş olacağız” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in başkanlığını yaptığı toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk , KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve kamuda yetkili sendikaların genel başkanları katıldı. Kamu görevlileri açısından, kamu çalışanları açısından son yıllarda gerçekleştirilen önemli adımlardan birinin toplu görüşme sürecinden toplu sözleşme sürecine geçiş olduğunu belirten Bakan Çelik, “Kamu yönetiminde artık birlikte bir yönetim anlayışı, yönetişim anlayışının egemen olmaya başladığı açık bir şeklide görülüyor. Bu anlayış çerçevesinde kullandığımız kamu kaynağının yöneticilerin elinde bir ayrıcalık değil, aksine bütün toplum üyeleri adına onlara verilmiş olan bir emanet olduğunun bilinciyle hareket ettiğimizi de belirtmek istiyorum” diye konuştu.

"2015 YIL BÜTÇESİNE BAKTIĞIMIZ ZAMAN TOPLAM BÜTÇE 473 MİLYAR LİRADIR"

“Bu çerçevede 2015 yıl bütçesine baktığımız zaman toplam bütçe 473 milyar liradır” diyen Çelik, “Bu bütçenin içerisinde tüm emekli maaşları ve tüm kamu çalışanları maaşlarının toplamının 490 milyar TL olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Ayrı ayrı ifade edecek olursam tüm emekli aylıkları için 2015 yılında ödenecek miktar 150 milyar TL, kamu çalışanları için ödenecek miktar ise 140 milyar TL’dir” ifadelerini kullandı.

2012-2013 yıllarında toplu sözleşme masasına oturulduğunu hatırlatan Çelik, çok önemli konu başlıklarının ele alındığını ve bu sistemin yeni çıkan yasanın, anayasa değişikliğinin pratiğe dönüşmesi konusunda önemli deneyimler kazandıkları inancı içerisinde oldunu ifade etti. 2013 yılı toplu sözleşme sürecinde taban aylığına artış yapılması, taban aylığının arttırılması konusunda bir karar çıktığını ve mutabakat sağlandığını hatırlatan Bakan Çelik, “Bin 27 TL olan taban aylığı bin 202 TL‘ye yükselmekte bulunmaktadır. Böylece 175 TL’lik taban aylığı artışı kamu çalışanları açısından bizim bakışımıza göre son derece önemlidir. Bu artış önümüzdeki yıllardaki tüm toplu sözleşme süreçlerinde kamu çalışanları için önemli bir kazanım ifade etmektedir. Bunun yanında taban aylığına yapılan bu artıştan dolayı toplu sözleşme elde edilen bu artıştan dolayı emekli ikramiyesine, 30 yıl çalışan kamu çalışanının emekli ikramiyesine 5 bin 250 TL’lik bir artış gerçekleşmiş bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

850 bin öğretmenin bulunduğunu ifade eden Çelik, "851 bin öğretmenimize 75+75 olmak üzere eğitim öğretim tazminatı 150 TL olarak verilmiş, ayrıca net olarak ücret artışı ise tüm kamu çalışanlarına 123 TL olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır” dedi.

Çelik, kamudan emekli olan emeklilere ise 140 TL’lik bir artış gerçekleştiğini ve bunun yanında birçok konunun toplu sözleşme masasında ele alınarak gerçekleştiğini anlattı.

"AİLE YARDIMI DA DAHİL YÜZDE 40’LARA VARAN 4C’Lİ ÇALIŞANLARIMIZA ÜCRET ARTIŞININ SAĞLANDIĞINI DA BU VESİLEYLE İFADE ETMİŞ OLUYORUM"

4C’lilerin özellikle aile yardımı alması ve mevcut ücretlerine yapılan yüzde oranların üzerinde bir artışın sağlanması şeklinde değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Bakan Çelik, “Aile yardımı da dahil yüzde 40’lara varan 4C’li çalışanlarımıza ücret artışının sağlandığını da bu vesileyle ifade etmiş oluyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, 2015 yılı toplu sözleşmesine adeta hazırlık görevi görecek olan Kamu Personel Danışma Kurulu’nda önemli gündem maddelerini ele alacaklarını bildirerek, şöyle konuştu:

“Bugün özellikle hizmet kollarına ilişkin bazı toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığı şeklinde sendikalarımızın bize ilettiği bazı talepler ve aksayan bazı yönlerin olduğu ifadeleri vardı. Yine bugünkü toplantımızda neler toplu sözleşmede karar alındı, nerede aksaklıklar var gözden geçirip, bunların biran önce aksayan yönlerin devreye sokulması ve çözüme kavuşturulması konusundaki irademizi ortaya koymuş olacağız.”