Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezileri (UMEM) Beceri’10 Projesi kapsamında Karaman mezun kursiyerlerin istihdama kazandırılması anlamında 2013 yılında Türkiye genelinde ilk üçe girdi.  2013 yılında Türkiye 3. olan Karaman, aynı zamanda İç Batı Anadolu Bölgesi birinciliğini de kimseye kaptırmadı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) işbirliğinde uygulanan UMEM Beceri’10 Projesi Sanayi, Hizmet ve Uygulama Protokolü ve Ödül Töreni 8 Mayıs 2014 Perşembe günü Ankara’da yapıldı. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK ile Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI, TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcı Halil ETYEMEZ, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf TEKİN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Mehmet Selim BAĞLI, İŞKUR İl Müdürü Genel Müdürü Dr. Nusret YAZICI, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip ÇAMUŞLU ve çok sayıda davetli katıldı.  Ödül töreninde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kenan ATEŞ, ve İl Proje Kurs Yönetimini temsilen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin ODUNCU, Proje Okulu (Karaman Endüstri Meslek Lisesi) Müdürü Behiye ÇAYLI, Proje İl Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Mustafa Hakan ALKAN Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Dr. Nusret YAZICI’dan teslim aldı.
Meslek eğitimi almış işgücü ihtiyacını karşılayan  UMEM Beceri’10 Projesinin gözdesi Karaman’da istihdam oranı %96.
İşgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla  2011 yılında başlatılan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi”nde Karaman, projenin başladığı günden itibaren mesleki bilgi becerisine kavuşturulan işgücünün işveren ile buluşturulmasında önemli adımlar attı. 2013 yılı itibariyle ilimizde 14 farklı meslekte 50 kurs açıldı. UMEM kurslarına katılıp müteakibinde işe yerleşenlerin sayısı 1361 olarak açıklandı. Bu kurslardan mezun olanların sayısının 1412 olduğu göz önünü alındığında istihdam başarım oranının %96 olarak gerçekleştiği kaydedildi. UMEM Beceri’10 Projesinde ülke geneli istihdam hedefi %90 iken, karamanın böyle yük bir oranı yakalamış olması gururla karşılandı. Beceri sahibi işgücü talepleri yönünde hangi kursların açılmasının uygun olacağına karar veren UMEM Kurs Yönetimi ise ayda iki defa İŞKUR başkanlığında toplanıyor ve kurs taleplerini değerlendiriyor.
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olarak gören Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) projenin finansmanını da sağlayarak işyerlerinin kısa süre içerisinde aradığı elemanı bulmasını sağlıyor.
İŞKUR İl Müdürlüğü, ilimiz rutin iş yeri ziyaretlerinde ve iş gücü piyasası talep araştırmaları sırasında aldığı işgücü taleplerini, iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sayesinde uygun özellikteki işgücü ile buluşturmaya devam ediyor.
Geçen yıllarda özellikle sanayi sektöründen gelen kurs taleplerine yönelik olan UMEM Beceri’10 Projesi 8 Mayıs 2014 Perşembe günü imzalanan yeni protokolde sanayi sektörü ile tarım ve hizmet sektörlerinin  tek çatı altında toplanmasıyla artık  üç büyük sektör için de meslek eğitimi almış işgücü ihtiyacına karşılık verebilecek.