Konuyla ilgili olarak Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;

Karaman tarımsal potansiyeli ile ülkemiz tarımında ve tarımsal sanayisinde önemli bir yere sahiptir. Bu potansiyelini her geçen gün geliştiren ve çeşitlendiren Karaman ihracat bakımından da büyük bir potansiyele sahip olup, bu potansiyeli değerlendirmek için ilimiz tarım sektörü yoğun çaba sarf etmektedir.

Karaman elma üretiminde ülkemiz elma üretiminde ikinci sırada ve ağaç sayısında ise birinci durumdadır. Kalite ve lezzeti ile elmalarımız dış pazarlarda beğenilmekte ve talep görmektedir.  İhracata uygun kalite ve standartta üretilen elmanın satış fiyatı daha yüksek olup, bu ürünlerin ihracı ile üreticinin geliri artacak, ülkemiz ve ilimiz ekonomisine önemli katkılara sağlanacaktır.

Bu ihracat çalışmalarından birisi ihracat firmalarından olan Anadolu Etap Penkon Tarım Ürünleri A.Ş tarafından Tayland’a elma ihracı yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamında İlimizden üretim ve ambalajlama yetkisi alan söz konusu firma tarafından Engin Tarım Meyvecilik A.Ş ye ait soğuk hava deposu ve ambalajlama tesisinde Tayland ülkesi için geçerli protokol şartlarına uygun olarak hazırlanan 6 tonu Gala ve 12 tonu da Granny Smith olmak üzere toplam 18 ton elma ilk parti olarak İl Müdürlüğümüz İnspektörleri tarafından gerekli kontrolleri yapılarak ihraç edilmiştir” ifadelerine yer verildi.