KAYSERİ (AA) - Kayseri'de 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) 18 megavatlık güneş enerjisi santrali kuruldu.

Kayseri 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralini kurduklarını bildirdi.

18 megavatlık santralin 7 megavatlık bölümünü cumartesi devreye alacaklarını belirten Hasyüncü, yaklaşık 2 yıl süren Ar-Ge ve zemin iyileştirme çalışmalarının ardından panel montajları biten projenin enerji üretimine hazır duruma getirildiğini kaydetti.

Enerjide dışa bağımlı Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yatırımın sevindirici olduğunu vurgulayan Hasyüncü, "Enerji alanında yatırımların artarak devam etmesi gerekiyor. Toplamda 18 megavatlık santralin 7 megavatlık bölümü elektrik üretimine hazır hale geldi. 11 megavatlık alanın da tamamlanmasıyla santralimiz 18 megavatlık güce ulaşacak. 80 bin panelin yer alacağı santralimizde yıllık 30 milyon kilovat saat elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Kurulu alanın yanı sıra bölgede üretilecek enerji bakımından da Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak" ifadesini kullandı.

Hasyüncü, 16,5 milyon liralık yatırımla devreye girecek ünitenin maliyetinin OSB'nin öz kaynaklarından karşılandığı bilgisini paylaştı.

Kayseri OSB'nin son yıllarda birbirinden değerli projelere imza attığına dikkati çeken Hasyüncü, bölge ve sanayici adına en güzel ve en yeni projeleri kazandırma gayretinde olduklarını ifade etti.

Güneş enerjisi santrali için uzun süre araştırma yaptıklarını, bölgenin menfaatlerini düşünerek, projeyi ilk olarak kendi tekstil fabrikasında geçen yıl uyguladığını aktaran Hasyüncü, şunları kaydetti:

"Elde edilen rakamlar, memnun edici boyutta olunca OSB'ye de yatırım için başvuruda bulunduk. Nitekim şu an 7 megavatlık projemizi tamamladık. Bizler tüm bu projeleri geliştirirken sadece sanayicimizin ve ülkemizin çıkarlarını düşündük. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz dönemde Türkiye’nin en büyük 'solar parkı'nı bölgemize kazandırmak hem beni hem de yönetim kurulumuzu son derece memnun etti."