BALIKESİR (AA) - Manyas Gölü'nün kıyısındaki Kocagöl köyünde, yaklaşık 350 yıl önce yerleşen Kazaklardan öğrenilen iri taneli fasulye üretimi, bu yıl bölgedeki aşırı yağışlar ve sel nedeniyle 50 tondan 25 tona düşerken fiyatı yüzde 25 yükseldi.

Koca fasulye de denilen Kazak fasulyesi, Balıkesir ve ilçeleri kadar İstanbul'da da beğeniyle tüketilen bakliyatlar arasında bulunuyor.

Manyas'ın Kocagöl, Akçaova, Hamamlı ve Salur mahallelerindeki aşırı yağışlar ve sel nedeniyle Kazak fasulyesinin üretimi olumsuz etkilenirken, rekolte yüzde 50'nin üzerinde azalmayla 25 tonun altına geriledi. Tarladan toplanamayacak ölçüde zarar gören fasulyenin iyi olanları, geçen yıla göre yüzde 25'lik fiyat artışıyla kilosu 10 liradan satılıyor. İlçedeki üreticiler, Balıkesir ve İstanbul'dan geleni talebi karşılayamıyor.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, Kazak fasulyesinin, ağırlıklı olarak Manyas Gölü kıyısında üretildiğini belirterek, "Normalde dekar başına düşük verimi bulunan ürün, yağışlardan ve selden çok etkilendi. Kısıtlı olan üretim, iyice düştü. Fiyatı yükseldi ancak yine de yok satıyor. Farklı lezzetiyle Kazak fasulyesi, yüksek fiyatına rağmen çok talep görüyor" dedi.

Hamamlı'da üretim yapan Servet Kılıç ise 10 liraya satılmasına rağmen ürün yetiştiremediklerini ifade ederek, "Geçen yıllarda bu fasulyenin tadını bilenler talep ediyordu. Bu yıl ürün yokluğundan talepleri yerine getiremedik. Üzeri kararanları 5 liradan satıyoruz, buna bile yüksek talep geliyor. Bu kararan fasulyelerin pişirilmesinde ve tadında herhangi bir değişiklik yok, sadece dış görüntüsü iyi değil" diye konuştu.