ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili, "Şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, yoğun bir şekilde ekibiyle ve ilgili bakanlıklarımızla işbirliği halinde çalışıyorlar. Tabii ki hazır olduğu zaman kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

Elvan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan reformların ve vaatlerin hayata geçirilmesi konusunda gelinen aşama hakkında düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyelerine ilişkin bir soru üzerine Elvan, "Anayasa Mahkememizin kararına saygı duyuyoruz. Biliyorsunuz, kişisel başvuru hakkını da getiren AK Parti iktidarıdır. Dolayısıyla benim şu aşamada söyleyebileceğim bunlar" diye konuştu.

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemede hangi aşamaya gelindiğinin sorulması üzerine Elvan, bu konuda Türkiye'nin geçmişten gelen bir sorununun bulunduğunu kaydetti.

İşçi kesiminin ancak yüzde 10'unun kıdem tazminatını alabildiğini belirten Elvan, bu oranın yükseltilmesi gerektiğine dikkati çekti. İşveren kesiminin ise kıdem tazminatı ile ilgili yüklerin yüksek olduğuna dair bir yaklaşıma sahip olduğunun altını çizen Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İki taraf için de ortak bir sorun. Bu sorunun çözümü yönünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız çalışmalarını sürdürüyor. Elbette kolay bir konu değil ama geçmişte de bu konunun üzerinde çok çalışıldı. Şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, yoğun bir şekilde ekibiyle ve ilgili bakanlıklarımızla işbirliği halinde çalışıyorlar. Tabii ki hazır olduğu zaman kamuoyuyla paylaşılacak."

Cemevlerine hukuki statü tanınması

Bir başka soru üzerine Elvan, geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınması konusunda eylem planında ifadeler yer aldığını anımsattı.

Adalet Bakanlığının konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğini anlatan Elvan, Önümüzdeki günlerde bunu da, nihaileşir nihaileşmez kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

"Önceliğimiz vatandaşımızın güvenliği"

"Terörle mücadelede bir strateji değişikliği yapılarak artık şehirlerde polis ve jandarma dışında askeri birliklerin de terörle mücadelede görevlendirileceği" yönünde haberler yer aldığının hatırlatılması üzerine Elvan, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Hukukun üstünlüğünün her şeyden önemli olduğunu belirten Elvan, "Biz Güneydoğu'da da terörist saldırılarına yönelik herhangi bir vatandaşımızın incinmemesi, mahsur kalmaması için her türlü hassasiyeti gösteriyoruz. Bizim önceliğimiz elbette vatandaşımızın güvenliğidir, emniyetidir" diye konuştu.

Muhabir: Erdal Çelikel