Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) ait ömrünü tamamlamış araçları ayrıştırma tesisinin açılışını gerçekleştiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yakın zamanda yerli otomobillerin geleceğini, bu nedenle hurdaya ayrılacak araç sayısında artış olacağını ifade ederek, bu tür tesislerin geliştirilmesini istedi.

Arpalık Çukuru Mevkiinde faaliyet gösteren Kimya Endüstrisi Kurumu’na ait Hurda İşletme Müdürlüğü bünyesine kazandırılan ömrünü tamamlamış araçları ayrıştırma tesisinin açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TBMM Savunma Sanayi Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Kırıkkale Valisi Ali Kolat ve davetliler katılımıyla gerçekleşti.

Açılış öncesinde bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hurdaların iyi şekilde değerlendirilmesinin ekonomi ve cari açığın azaltılması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Işık, “Türkiye dünyanın hurdasının yüzde 20’sini kendi tek başına çekiyor. Bu sürdürülemez bir şey. Dolayısıyla kendi hurdamızı en iyi şekilde değerlendirmek Türkiye ekonomisi ve cari açığın azaltılması için son derece önemli. MKE’nin böyle bir yatırımı yapması bu açıdan bizim nezdimizde son derece önemli ve çok değerli” dedi.

Gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak açısından bu tesis son derece önemli olduğunu vurgulayan Işık, “Hurdanın çevreye verdiği zarar, bizim yeşil üretim anlayışımız noktasında bu zararın sıfıra indirilmesi şu anda en önemli önceliklerimizden. Biz sadece hurdaları ayrıştırmış olmuyoruz aynı zamanda hurdanın çevreye verdiği zararı da ortadan kaldırmış oluyoruz. Dolayısıyla gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre daha yaşanabilir bir dünya bırakmak açısında da yaptığımız iş o kadar önemli” dedi.

Kaynakların verimli şekilde kullanılmasının israfın önlenmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Işık, “Bu tesisleri geliştirin. Yakında yerli otomobil geliyor. Yerli otomobil gelince hurdaya ayrılacak çok araç çıkacak. Dolayısıyla şimdiden bu tesislerin büyümesine gelişmesine inşallah gayret gösterelim. Bir tek gram ekonomik değerimizi heba etmeden gelecek kuşaklara tertemiz ve yeşil yaşanabilir bir çevre bırakmak ümit ve temennisiyle tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.