Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca uygulamaya konulan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde mevcut damızlık sığır ve damızlık koyun işletmelerinin inşaat ve damızlık erkek materyal temininin desteklenmesine ilişkin uygulama esasları tebliği 05.07.2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Proje kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine ahır ve ağıl yapımına %50 hibe desteği ile küçükbaş hayvancılık işletmelerine damızlık koç ve teke alımına %80 hibe desteği verilecektir. Hibe Desteği programı 2014-2018 yılları arasında uygulanacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Yardımcısı Sezer Işıktaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Mehmet Öztiryaki, Çevre Şehircilik İl Müdürü Dehan Ataner Koçak, İl Genel Meclisi Üyeleri, Karaman’da bulunan damızlık yetiştirici birlik başkan ve üyeleri ile çok sayıda üreticiler katıldı. Toplantıda katılımcılara İl Müdürlüğü Veteriner Hekim Emin Şimşek, İl Özel İdaresinden Mimar Ayşe Er ile İnşaat Teknikeri Remzi Özler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden İnşaat Mühendisi Ahmet Ok proje uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

Öztiryaki toplantının açılış konuşmasında, “İlimizin de içerisinde yer aldığı Konya Ovası Projesi içerisindeki iller hibe desteği kapsamına alınmıştır. Özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerimize önemli hayvancılık destekleri sağlayacak olan proje ile kırsal istihdamı ve çiftçi gelirini daha fazla artırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda proje kapsamında Karaman’da koyunculuğun gelişmesi için damızlık koç alımına yüzde 80 hibe verilecektir. Böylelikle İlimizde kaliteli ve yüksek verimli hayvanlar yetiştirerek ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasına önemli katkılar sağlanacaktır. Bu amaçla ahır ve ağıl yapacak çiftçilerimize plan ve proje hazırlanması noktasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce tip projeler hazırlanarak onaylanacaktır. Onaylanan bu projeler İl Özel İdaremizce takip edilecektir. Böylece Karaman İlimizin desteklerden daha fazla faydalanması sağlanmış olacaktır" dedi.

Öztiryaki’nin açılış konuşmasının ardından Veteriner Hekim Emin Şimşek, tebliğ hakkında verdiği bilgi verdi:

NELERE HİBE DESTEĞİ VERİLECEK?

 1.Yeni ahır ve yeni ağıl yapımına % 50 hibe desteği aynı zamanda ahır ve ağılların tadilat işlerine de % 50 hibe desteği verilecektir.

2.Küçükbaş Hayvancılık işletmelerinin damızlık koç ve teke alımına %80 hibe desteği verilecektir.

DESTEK MÜRAACATI İÇİN ARANACAK ŞARTLAR NELER?

1.İşletme sahipleri işletme tescil belgesine sahip olacaklar ve işletmeleri müracaat tarihinden en az 1 yıl önce kaydedilmiş olacaktır.

2.Büyükbaş hayvancılık işletmeleri en az 10, en fazla 49 adet anaç sığır sahibi olacaklardır. Küçükbaş hayvancılık işletmeleri ise en az 100 en fazla 200 adet anaç koyun ve keçi sahibi olacaklardır.

3.Ahır ve ağıl yaptırmak isteyen işletme sahiplerinin ahır ve ağıl yaptıracağı yerler tapulu malları olmalı ve inşaat için yetkili mercilerden gerekli izin ve ruhsatları almış olmalıdır.

4.Aynı amaçlı düşük faizli kredi veya hibe desteği kullanmamış olmalıdır.

MÜRACAAT İÇİN İSTENİLEN BELGELER NELER?

 1.Hibe başvuru formu (İl-İlçe Müdürlüklerinden veya bağlı Birliklerden temin edilebilir.)

2.Kimlik Fotokopisi

3.İşletme Tescil Belgesi (İl-İlçe Müdürlüklerinden; Hayvan sayısını kulak küpe numaralarını ve işletme bilgilerini içerecek)

4.Taahhütname  (İl – İlçe Müdürlüklerinden)

5.Müracaatçı adına T.C Ziraat Bankasında açılan bir hesaba ait İBAN numarası

MÜRCAAT NERELERE YAPILACAK?

 Ahır ve ağıl inşaatları hibe desteği için sadece İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, damızlık koç veya teke alımı için ÇKS'de kayıtlı olduğu İl veya İlçe Müdürlüklerine başvuru yapılacaktır.

BAŞVURU NE ZAMAN YAPILACAK?

Başvurular her ayın 1 ile 15'i arasında kabul edilecek olup, 0338 213 16 53 Dahili: 421 nolu telefondan ayrıntılı bilgi alınabilir.