Ordu Sebzeciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Saylan, sezonun ilk yerli kivisinin fiyatının iki kat arttığını, perakende satışının 5 TL olduğunu söyledi.

Ordu’da hasadına başlanan yerli kivi tezgahtaki yerini aldı. Sezonun ilk kivisi 5 TL’den satılmaya başlandı. 29-30 Mart tarihlerinde yaşanan zirai don kiviyi de etkiledi. Geçen yıl 6 bin 70 ton rekoltesi olan kivinin bu yıl bin 825 ton rekolte olması bekleniyor. Kivi rekoltesinde yaşanan bu düşüşten fiyatlar da etkilendi. Geçen yıl sezonun ilk yerli kivisini 2.5 TL’den sattıklarını belirten Ordu Sebzeciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan ve manvalık yapan Hakan Saylan, bu yılın ilk yerli kivisini ise 5 TL’den sattıklarını söyledi.

SAYLAN: "FİYATLAR VATANDAŞI ETKİLEDİ"

Ordu ve çevre illerde yaşanan zirai don olayının fındıkta olduğu gibi kivide de fiyatı etkilediğini ifade eden Ordu Sebzeciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Saylan, "Kivide yaşanan zirai don olayı fiyatları yüzde yüz arttırarak iki katına çıkardı. Kivi üretimi bu yıl geçen yılki üretimin yarısından daha düşük. Geçen yıl bize 1 ton kivi getiren üretici bu yıl 100-150 kilo arası kivi getiriyor. Bu durum da kivinin fiyatını yükseltiyor" dedi.

Sebzeciler olarak perakende kivi satışlarında düşüş yaşandığını belirten Saylan, "Perakendeci olarak biz kiviyi bu yıl üreticiden 3 TL 80 kuruş ile 4 TL arası alıyoruz. Bu rakam kivinin boy ve gramajına göre farklılık gösteriyor. Fiyatlar böyle olunca biz de perakendeci olarak sezonun ilk kivisini 5 TL’den satışa sunduk. Vatandaşın yerli kiviye olan ilgisi fiyatlara bağlı olarak düştü" diye konuştu.