Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu’da kivi rekoltesinin geçen yılki rekoltenin 3’te 1’i olduğunu belirterek, bin 825 ton kivi çıkacağını söyledi.

29-30 Mart tarihlerinde yaşanan zirai don olayı Ordu’nun fındıktan sonra en çok ürettiği meyve olan kiviyi de vurdu. Geçen yıl 6 bin 70 ton rekoltesi olan kivinin bu yılki rekoltesi Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılana çalışmalar sonucu bin 825 ton olarak belirlendi. Kivi rekoltesinde 683 ton ile Altınordu ilk sırada yer aldı. Altınordu’yu 392 ton ile perşembe ve 388 ton kivi rekoltesi ile Gülyalı izledi. Ünye’de 186, Fatsa’da 173 ton kivi rekoltesi beklenirken kivi üretiminde önemli bir yere sahip olan Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde rekolte sıfır olarak belirlendi.

ZİRAİ DON KİVİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Kivi hasadının yaklaşmasıyla birlikte rekolte çalışmalarının sonucunu açıklayan Kemal Yılmaz, Ordu’da genelinde 29-30 Mart gecesi yaşanan zirai don olayının kiviyi de vurduğunu söyledi. Bazı ilçelerde rekoltenin sıfır olduğunu ifade eden İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Bu yıl kivi rekoltesi yapılan çalışmalar sonucunda bin 825 ton olması bekleniyor. Kivinin geçen yılki rekoltesi 6 bin 70 ton olarak belirlenmişti. Bu sonuçlara göre kivi rekoltesi geçen yılın 3’de 1’i niteliğinde. Kivi üretiminde önemli bir yere sahip olan Ulubey ve Kabadüz ilçelerimizde rekolte sıfır. Sahil ilçelerimizde de zirai don olayının etkileri var" dedi.

YILMAZ: "ORDU KİVİSİ TÜRKİYE’DE MARKA"

Ordu kivisinin marka olduğunu belirten Yılmaz, kivi hasadı yapacak olan üreticilere de uyarıda bulundu. Hasat yapacak üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerinden yardım almasını isteyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Ben kivisi olup hasat yapacak üreticilere de tavsiyelerde bulunmak isterim. Ordu kivisi tat olarak Türkiye’de marka olmuş bir kivi bu yüzden hasat yaparken dikkat edilmesi gereken konular var. Erken hasat edilen kivilerin tat ve aroması bozulmakta, raf ömrü kısalmakta, erken yumuşama ve sulanma göstererek bozulmalara neden olmaktadır. İlimizde kivi hasadına yıllara göre değişmekle birlikte genellikle Kasım ayının ilk haftasından itibaren başlanmaktadır. En doğru hasat zamanı meyvenin suda çözünür kuru madde oranın yüzde 7-9 arasında olduğu dönemdir. Bu dönemi refraktometre denilen alet ile tespit edebiliriz. Üreticilerimizin hasat olgunluğuna dikkat etmeleri ve ürün hasadı ile ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüklerimizden teknik destek almaları oldukça önemlidir" diye konuştu.