Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde TÜBİTAK destekli proje ile kömür zenginleştirme sistemi başarıyla uygulandı. Projeyle kalorisi düşük linyit, elektrik üretimi için daha verimli hale getirildi.

TÜBİTAK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı EÜAŞ tarafından desteklenen projeye 2013 yılında başlanıldı. Dr. Harun Bilirgen tarafından yürütülen projenin tasarım ve imalat aşamasından sonra 2014 yılı Ekim ayı başlarında Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne entegre edilerek test çalışmalarına başlanıldı. Geliştirilen bu teknoloji sayesinde düşük kaliteli linyitlerinin hem kalorifik değeri yaklaşık olarak yüzde 25 arttırılıyor hem de içerisindeki yabancı maddelerin büyük bir kısmı kazana girmeden önce giderilerek termik santrallere uygun hale getiriliyor.

Yapılan performans testleri sonucu, elektrik üretiminde kullanım amaçlı olarak Afşin-Elbistan bölgesi linyitlerinin ekonomik olarak zenginleştirilebileceği ve bu sayede kazan verim ve emre-amadelik oranlarının artacağı ve aynı zamanda da toz, karbondioksit ve kükürt emisyonların düştüğü görüldü.

Geliştirdikleri sistemle üretim maliyetlerinin büyük oranda düşeceğini belirten Dr. Harun Bilirgen, toz, karbondioksit ve kükürt emisyonlarında da ciddi oranlarda düşüş sağlanacağını söyledi.

Ülkemizin dış ticaret açığının büyük bir kısmını elektrik üretim amaçlı doğal gaz ithalatı oluşturduğunu belirten Bilirgen, “Bu dış ticaret açığımızı arttırmasının yanı sıra ekonomik ve stratejik olarak da ülkemizin dışa bağımlı hale getirmektedir. Tespit edilmiş linyit rezervleri yaklaşık olarak 14 milyar ton olan ülkemiz dünyada 8. sırada yer almaktadır. Ülkemiz linyit rezerv miktarlarının yüksek olmasına karşın, maalesef bu rezervlerin kalorifik değerleri oldukça düşük olup, bu rezervlerinden yarısından çoğunun kalorifik değeri 1000 ile 1500 kCal/kg arasında değişmektedir. Mevcut haliyle nem ve kül oranları yüksek, kalorifik değeri düşük linyitlerimizin elektrik üretiminde verimli ve çevreye duyarlı olarak kullanılması mümkün olmamaktadır. Linyitteki yüksek nemden dolayı elektrik üretim tesislerinde sık sık yaşanan problemler bu santrallerin kapasite kullanım oranları dünya standartlarının çok altına düşürmekte ve bunların sonucu olarak hem elektrik maliyeleri çok yükselmekte hem de öngörülen elektrik üretimleri gerçekleşemediğinden doğal gaz ithalatı artmaktadır. Ayrıca linyitlerimizin düşük kaliteli olmasından dolayı ülkemizde ithal kömüre dayalı termik santraller kurulmaktadır, bu durum ise hem dış ticaret açığımızı arttırmakta hem de ülkemiz linyitlerinin elektrik üretiminde kullanılabilmesi için gerekli yerli teknolojilerin gelişmesinin önüne geçmektedir” dedi.

Bu sistem sayesinde mevcut santrallerde hem üretim maliyetlerinin düşeceğini hem de toz, karbondioksit ve kükürt emisyonlarında ciddi oranlarda düşüş sağlanacağını kaydeden Dr. Bilirgen, ayrıca yerli linyite dayalı yeni kurulacak elektrik üretim santrallerinde kazan ebadı düşeceğinden dolayı ilk yatırım ve elektrik üretim maliyetlerinin de bir hayli düşeceğini ifade etti. Bilirgen, “Afşin-Elbistan A Temik Santrali’nde başarı ile test edilen bu teknoloji sayesinde ülkemiz hem kendi linyitlerini verimli ve çevreye duyarlı olarak kullanabilecek hem de benzer linyit karakteristiklerine sahip komşu ülkelere teknoloji transferi gerçekleştirebilecek” ifadelerini kullandı.