Finansal dünyada en sık gündeme gelen konulardan biri de kredi notudur. Kişinin gelecekteki 12 ay boyunca borçlarını ödeme olasılığı üzerine bir tahminde bulunabilmek için geliştirilen bir sistem olan kredi puanı, bankalardan kredili ürün almak istendiğinde ya da beyaz eşya alım satım işlemlerinde dikkate alınan bir parametre haline geldi. Bu nedenle kredi notu öğrenme işlemi çok sayıda kişinin merak ettiği hususlardan biridir.

Ev ya da araç kiralama işlemlerinde hatta cep telefonu satın alma işlemlerinde bile dikkate alınan kredi notu 1 ile 1900 arasında değişiyor. Kişinin kredi notu 1900’e ne kadar yakınsa borçlarını ödememe olasılığı yani risk de bir o kadar düşük olarak kabul ediliyor. Kredi puanı sadece tek bir unsur dikkate alınarak belirlenmez. Çok sayıda farklı unsur kredi notunun belirlenmesinde dikkate alınıyor.

Kredi notunu belirleyen unsurlara değineceğiz. Ancak öncesinde kredi puanını öğrenmek isteyenlerin ne yapması gerektiğini açıklayalım. Kredini puanını öğrenmek için öncelikle Findeks internet sitesine tıklayın. Bu sayede kredi notunu öğrenmek için yapmanız gerekenler adım adım aktarılıyor ve siz de gerekli bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Hatta bir başka kişinin kredi notunu sorgulamak için de hazırlanan paketler mevcut ve bu paketlerin fiyat bilgisine de yine aynı platform üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Findeks internet sitesinde çok daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.  

Peki, kedi puanı nasıl belirlenir? Bu sorunun yanıtını da kısa bir liste halinde aktaralım.

  • Kredili ürün ödeme alışkanlıkları
  • Mevcut hesap ve borç durumu
  • Yeni kredili ürün açılışları
  • Kredi kullanım yoğunluğu

Elbette bu listede yer alan unsurların her biri toplam kredi notunu eşit düzeyde etkilemiyor. Kişinin kredili ürün ödeme alışkanlıkları ve mevcut hesap ile borç durumu kredi puanının % 70’ini belirliyor. Dolayısıyla bu iki unsurun en önemli parametreler olduğunu belirtebiliriz. Yeni kredili ürün açılışları % 11 ve kredi kullanım yoğunluğu a % 10 oranında belirleyici faktördür. Kalan % 9 da diğer unsurlar olarak değerlendirilir. Bu konuda da daha detaylı bilgiye ulaşmak için Findeks internet sitesine tıklayabilirsiniz.