Bankanızdan veya yatırım firmanızdan sadece kripto satın alamazsınız. Biraz Bitcoin, Ethereum veya başka bir kripto para birimi satın almak istediğinize karar verdiğinizde, ABD dolarınızı (veya başka bir para birimini) dijital varlıklarla değiştirmek için bir kripto ticaret platformunda bir hesap oluşturmanız gerekir.

Coinbase gibi bazıları, kriptonun nasıl satın alındığı, satıldığı ve alınıp satıldığı konusunda çok daha az gözetimin olduğu Bitcoin'in ilk günlerinden beri var. Robinhood ve PayPal gibi diğerleri, diğer hizmetler için daha iyi bilinir ve müşterilerin mevcut hesaplarında kripto ticareti yapmasına ancak son zamanlarda izin vermiştir.

Kripto borsası, kripto para birimi alıp satabileceğiniz bir platformdur. Bir kriptoyu bir başkasıyla takas etmek için (örneğin, Bitcoin'i Litecoin'e dönüştürmek) veya ABD Doları gibi normal para birimini kullanarak kripto satın almak için borsaları kullanabilirsiniz. Borsalar, sundukları kripto para birimlerinin mevcut piyasa fiyatlarını yansıtır. Ayrıca, hesabınızda nakit olarak bırakmak (daha sonra kriptoya geri işlem yapmak istiyorsanız) veya normal banka hesabınıza çekmek için kripto para birimlerini bir borsada ABD Dolarına veya başka bir para birimine dönüştürebilirsiniz.

Çoğu kripto para borsasının farklı ülkelerde banka hesapları vardır. Genellikle dijital para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini ve kripto para birimlerini kabul ederler. Ayrıca banka havalelerini ve posta havalelerini de kabul ederler.

Kripto para cüzdanı olan kişiler, kripto para birimini doğrudan bir kripto para borsasından alabilirler. Birçoğu dijital para bakiyelerini ön ödemeli kartlara da dönüştürebilir. Kart sahibi dünyanın her yerindeki ATM'lerden para çekebilir . Bu ön ödemeli kartlar anonimdir.

Bir Borsada Nelere Bakmalı?

Ulaşılabilirliklik

Bulunduğunuz yer, ülke veya ulusal regülasyonlar nedeniyle belirli borsalarda kripto alıp satmanızı engelleyebilir. Çin gibi bazı ülkeler vatandaşlarının kripto borsalarına erişimini tamamen yasakladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kripto para birimiyle ilgili çok fazla düzenleyici belirsizlik var ve bazı eyaletler kendi düzenlemelerini oluşturdu. Örneğin, New York, borsaların eyalet içinde faaliyet gösterebilmeleri için bir BitLicense almalarını şart koşuyor ve yalnızca lisanslı şirketlerin belirli onaylanmış paraları sunmasına izin veriyor . Diğer eyaletlerin çoğunda New York kadar katı düzenlemeler yok, ancak birçoğu bir şekilde düzenleme yapıyor veya bunu yapmak için adımlar atıyor. Ulusal Devlet Yasama Organları Konferansı'na göre , toplam otuz bir eyalet 2021 yasama oturumlarında dijital para birimleriyle ilgili bekleyen mevzuata sahip.

Güvenlik

Kripto para herhangi bir merkezi kurum tarafından desteklenmez ve kripto para varlıklarınız bankadaki para veya geleneksel yatırımlarla aynı şekilde korunmaz. Coinbase ve Gemini gibi bazı borsalar, FDIC sigortalı banka hesaplarında kendilerinde tuttuğunuz ABD Doları cinsinden bakiyeleri tutar. Ancak FDIC sigortası, kripto para birimi bakiyeleri için geçerli değildir.

Kriptonuzu korumak için, bazı borsalarda, kullanıcıların borsada bulundurdukları dijital para birimlerini bilgisayar korsanlığı veya sahtekarlıktan korumak için sigorta poliçeleri vardır. Örneğin Coinbase, 255 milyon dolar değerinde bir sigorta poliçesine sahip . Bu, Coinbase'in rezervlerinin saldırıya uğraması ve 255 milyon dolara kadar herhangi bir miktarda kripto alınması durumunda hesap sahiplerinin korunacağı anlamına geliyor. Kraken gibi diğerleri ise, sigorta poliçelerinden ziyade müşterileri korumak için güvenlik uygulamalarına güveniyor.

Ücretler

Ücretler dikkate alınması gereken başka bir şeydir, ancak yüksek ücret yapısının sizi bir borsadan uzaklaştırmasına izin vermeyin. Yeni yatırımcıların kripto hakkında bilgi edinmesi için bir program olan Uinta Crypto Consulting'in kurucusu Spencer Montgomery , Satın almanızı ne kadar kolay hale getirirlerse, ödeyeceğiniz ücret o kadar yüksek olur” diyerek önemli bir detay veriyor.

Depolama

Depolama, kripto para birimi meraklıları arasında bölücü bir konu olabilir. Birçoğu, anahtarlarınız değil, madeni paralarınız değil” atasözüne veya kripto varlıklarınızla ilişkili genel ve özel anahtarları, takas için hesabınızda tutmak yerine, kendiniz tutmanız gerektiği inancına inanır.

Bununla birlikte, kriptonuzu çevrimiçi hesabınızda tutmanıza izin veren bir borsa, özellikle yeni başlayanlar için iyi bir seçim olabilir.

Kripto Para Satın Almak

Kripto para nasıl alınır sorusu yatırımcıların en çok merak ettiği konulardan. Yatırım yapmak istediğiniz herhangi bir borsayı seçin ve üye olun. Hızlıca bir dijital cüzdan açın ve kripto para borsasının sitesinde yapılan yönlendireleri takip edin. Burada ki eğitimlerde kripto paranın nasıl kullanılacağı gibi derslerin yanında bazılarında token ve coinlere özel dersler de vardır (Örneğin: DENT Coin Nedir? Tarzı).