Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikrı Işık, “Boşuna patinaj yapmaya gerek yok, en güçlü olduğumuz noktadan, nitelikli iş gücü üreterek sıçrama yapmak durumundayız” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından bu 7.’si düzenlenen Sektörel Performans Değerlendirme organizasyonunun ödül törenlerine katıldı. 110 firmanın yarıştığı ve 16 firmanın dereceye girerek ödüllendirildiği törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Orta yükseklikteki ürünlerde de gelişmiş 8 büyük il hariç diğer tüm illere 5 bölge teşviki vermeyi hedefliyoruz. Boşuna patinaj yapmaya gerek yok, en güçlü olduğumuz noktadan, nitelikli iş gücü üreterek sıçrama yapmak durumundayız” dedi.

KSO ödül törenine Bakan Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak ve çok sayıda davetli katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri ışık ise tüm destek ve teşvik modellerini nitelikli sanayiye, ileri teknolojiyi destekleyecek şekilde revize ettiklerini dile getirdi. Işık, “İstiyoruz ki, yüksek teknolojiyle üretim yapan şirketimiz Türkiye’nin neresinde olursa olsun 5. Bölge Teşviki alsın. İster Kocaeli, ister Bursa, isterse de Diyarbakır olsun. Bununla ilgili hazırlıklarımızı da tamamladık. İnşallah hükümetimiz de bu konuyu olgunlaştırıp, size bir müjde vermeyi hedefliyoruz. Bizim en güçlü sektörlerimizden biri tekstil. Bir dönem bu tekstili bırakalım falan diyen oldu. Ama tekstili bırakmak yerine, tekstilde katma değeri arttırmak en akılcı yoldu. Şimdi bunun gayreti içerisindeyiz. Ar-Ge merkezleri zirvemizden sonra sergiyi gezdim, bir üreticimiz bir kumaş gösterdi. Bizden Ar-Ge desteği alarak Ar-Ge merkezi kuran bir sanayicimiz. ‘Sayın Bakanım, şu gördüğünüz kumaşın fiyatı 600 dolar’ dedi. Kumaş bu. İşte gitmemiz gereken yer burası. Eğer biz, kilogram ihracat fiyatımızı 1.66 Dolar’dan 300 Dolar’a çıkarırsak, yani ikiye katlarsak 2023’teki 500 milyar Dolar’lık hedefi çok rahat yakalarız. Bunun yolu da üretimdeki teknoloji ağırlığını arttırmak” dedi.

“Orta yükseklikteki ürünlerde de gelişmiş 8 büyük il hariç diğer tüm illere 5 bölge teşviki vermeyi hedefliyoruz” diyen Bakan Işık, “Şunu çok iyi biliyoruz, yüksek teknolojili ürün üretmekte en önemli unsur aslında sermaye değil. Fabrika, bina değil. En önemli unsur nitelikli iş gücü. Dolayısıyla boşuna patinaj yapmaya gerek yok. Dolayısıyla en güçlü olduğumuz noktadan sıçramayı yapmak durumundayız” diye konuştu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’ndan sonra söz alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kocaeli olarak en büyük şikayetimiz, teşvik sisteminde ‘Biz teşvikten faydalanamıyoruz’ diye. İşte bu kapsamda, yatırım teşvik sisteminde yeni bir kademe açarak ileri teknoloji üretimine ilave destek sağlayacak bir kapsama yani Kocaeli’de yapılacak olan her ileri teknoloji yatırımı 5. Bölge teşviki alacak. OSB’lerde alan yaratmakta zorlanıyorduk, OSB’lerdeki taban alanı kısıtlamasını kaldırıyoruz. 3. olarak da bunu ancak özel sektörden gelen bir bakan yapar, diyor ki ‘Ben bakanlığımdaki bütün mevzuatı sadeleştiriyorum, azaltıyorum. Sizin önünüze ne engel çıkıyorsa katkı sağlayın onları da kaldırayım’ diyor. Bu müthiş devrim niteliğinde bir iştir. Bakın hiçbir bakanımızda, onlar da alınmasınlar ama hiç böyle bir çalışma duymadım açık söyleyeyim” diye konuştu.

Hisarcıkıoğlu, istihdamı UMEM kapsamında yapmayan firmaların fazla vergi ödediklerini söyleyerek, “UMEM kapsamında istihdam etmediğinizden dolayı büyük fırsat kaçırıyorsunuz. Kar kaçırıyorsunuz haberiniz olsun. Bu kapsamda eleman istihdam ederseniz yüzde 18 daha az vergi ödüyorsunuz. 4.5 yıla kadar böyle bir imkan var. Bu kapsamda Kocaeli’de bulunan sanayi ve ticaret odalarından detaylı bilgi alabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sektörel Performans Ödülleri organizasyonunda dereceye giren firmalara ödülleri Bakan Işık ve Hisarcıklıoğlu tarafından takdim edildi.