Bursa’nın İnegöl ilçesinde kurulu bulunan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Hollanda’ya acı biber salçası ihraç ediyor.

İhracata yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Ülkemizde tarım ürünlerine yönelik zafiyet olmasına rağmen, bizim sezon başında Hollanda’yla yaptığımız anlaşma neticesinde 400 ton civarında acı biber salçası taahhüdümüz vardı. Şu anda onu tamamlamak üzereyiz. Bu taahhüdümüzü yerine getireceğiz" dedi.

İnegöl’de biberlerin kırağıdan zarar gördüğünü ifade eden Uğur, “Şu an genellikle Mustafakemalpaşa’dan biber geliyor. Kendi yöremizdeki biberler kırağıdan dolayı heba oldu. Ama gene biber eken çiftçi diğer ürünlere göre biraz daha memnun. Önümüzdeki yıllarda acı biber ekimini arttıracağız. Bunun çiftçimize ve tarım işçimize kazanç sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

İhracata ağustos ayında başladıklarını ifade eden Uğur, “Hollanda’ya göndereceğimiz acı biber salçasıyla ilgili hazırlıklar ağustos ayında başladı. Bu sene yağışların fazla olması bizi etkiledi. Hollanda’ya bağlantımız 400 tonu geçti. Bugüne kadar 190 tonunu gönderdik. Zaten peyderpey gidecekti. O yüzden şu ana kadar 190 tonunu gönderdik. Bunların Hollanda’ya varması 15-20 günü bulacak. Bugüne kadar gerek işçi ücretleri, gerek mecburi ödemelerimiz olsun hepsini aksatmadan yapıyoruz. Kooperatifimiz kendi ayakları üzerine durabilen, Türk ekonomisine katma değer sağlayan ortak ölçekli bir işletmedir” dedi.

DOMATES SALÇASI FİYATLARI ARTTI

Bu yıl domates salçası fiyatlarında yüzde 25-30 arasında bir artışın söz konusu olduğunu belirten Ahmet Uğur şunları söyledi:

“Bu sene iklim şartları ve Türkiye’nin hala düzene sokamadığı tarım politikasından kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Zira geçen sene çok ucuz ve bol olan domateste bu yıl ekimden ve hava şartları yüzünden verim oldukça düştü. Domates üreticisi talebi karşılayamadı. Fiyatlar yüzde 25-30 oranında arttı. Her ne kadar kalitede biraz düşüş olmasına rağmen, Kulaca salçası beğenilerek alınıyor. İç piyasadaki satışımız normal şekilde gidiyor. Kooperatifimizde bulunan 40 tonluk kantarı 80 tona çıkaracağız”.