Akaryakıt fiyatlarındaki düşüş seyahat firmalarını etkilemedi. Balıkesir’deki seyahat firması yetkilileri pompa fiyatına yansıyan indirimin kendilerine etki etmediğini söyledi.

Balıkesir’deki seyahat firması yetkilileri akaryakıt düşüşünden dolayı otobüs biletlerine yansıyan bir indirim olmadığını belirtti. Seyahat eden yolculardan bazıları bilet fiyatlarını uygun bulurken, kimileri de fiyatların yüksek olduğunu söyledi.

Balıkesir Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F. Tağmaç Şengörenoğlu akaryakıt indiriminin seyahat firmalarına yansımadığını dile getirdi. Şengörenoğlu, "Petrol fiyatlarındaki artışı karayolu taşımacılığı firmaları olarak zaten fiyatlarımıza yansıtamamıştık. Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı tarifeler bakımından da liste fiyatlarımızın her zaman aşağısında taşımacılık yapıyorduk. Akaryakıtın pompa fiyatına yapılan indirimler firmalar olarak bize doğrudan yansımıyor. Liste fiyatından da düşük taşımacılık yaptığımızdan dolayı indirimi bilet fiyatlarımıza henüz yansıtamadık. Ama şu an yansıtma dönemi ve Türkiye’de benzin fiyatları bilet ücretlerini tekrar gözden geçirebileceğimiz seviyeye geldi " dedi.

EPDK’nın yaklaşık 3-4 ay önce benzin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı müdahelede bulunduğunu dile getiren Şengörenoğlu, "EPDK’nin burada bulunduğu müdahele de toptan bayi fiyatlarını ve dağıtıcı fiyatlarındaki kuruş bazındaki kârları revize etti. Rakamı 14 kuruş aşağı çekti. Tabi bu direkt 14 kuruş aşağı çekmeden dolayı pompa fiyatına yansıyan azalma firmalara yansımadı. Bunun nedeni de bu aradaki azalmayı bizim de ana bayi, benzin istasyonu ve firmalar olarak yüklenmek zorunda kalmamız. Örneğin 12 kuruşluk bir azalmaydı, bizler de bayiler ve büyük firmalar olarak bunu üstlendik. Tabi 70 kuruşluk indirim bize 45 olarak yansıdı. Zaten liste fiyatından daha düşük rakama taşımacılık yaptığımız için genel olarak şu an mevcut düzendeki taşıma fiyatlarımız uygun düzeyde. Firmalar dövizin biraz daha esnemesi, petrol fiyatlarındaki azalma ve kış sezonundan dolayı kampanyalara girmişti. Bununla birlikte fiyatlarda geri çekilme olmasını bekliyoruz. Biz de bunu göz önünde bulundurarak vatandaşlarımızın daha ekonomik ulaşım sağlaması için fiyatlarımızı gözden geçireceğiz" şeklinde konuştu.

"KARAYOLU TAŞIMACILIĞI GERİLİYOR"

Mevcut düzende karayolu taşımacılığının gelişen sektör gibi gözükse de aslında gerilediğini dile getiren Balıkesir Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F. Tağmaç Şengörenoğlu, "Günümüzde 333 kayıtlı firma var. Bu 3-4 sene öncesine kadar 450 gibi bir sayıya ulaşmıştı. Bunun gerilemesinin sebebi petrol fiyatları, hava ve deniz ulaşımı yoğunluğunun artması. Hava ulaşımı yoğunluğunun artması ülkemizin gelişmişlik düzeyi bakımından faydalı olarak gözüküyor ancak karayolu taşımacılığı yapan firmalar zarar görmekte. Bugün Balıkesir’den bir yolcumuz biletini erken tedarik ettiğinde doğu bölgesine 130 yerine 49 liraya gidebiliyor. 46 kişilik bir otobüste önceden 22 - 23 kişi olan taşıma maliyetleri bugün uzak hatlarda 33-34 kişinin olduğu seviyelere gelmekte. Bu da doluluk oranlarına baktığımızda firmaların sadece bayram ve özel günlerde maliyetlerin üzerinde taşımacılık yaptığını gösteriyor. Bu tarifeler ve doluluk oranları çok özel günler olmadığı sürece firmaların ayakta kalmasını sağlayamıyor. Hava yolu şirketlerine teşvikli uçak yakıtı ve mazot almasıyla uçak bileti fiyatlarında uygulanan politika uzak hatlarda daha çok firmayı etkilemekte" dedi.

Balıkesir Turizm yetkilisi İsmail Çorapçıgil ise biletlerde herhangi bir indirim olmadığını dile getirerek, taşımacılığın 10 yıl önceki bilet fiyatlarıyla devam ettiğini söyledi. Çorapçıgil, "Mazot bu işin çok büyük gider kalemlerinden değil. Üzerindeki vergi, garaj çıkışları çok daha büyük yer kaplıyor. O yüzden kısa vadede bir indirim söz konusu olmadı, olmasını da beklemiyoruz. Aksine zam bekleniyor" dedi.

Özel bir otobüs firmasının şoförü Hayri Şener ise akaryakıttaki indirimin vatandaşa yansımayacağını dile getirdi. Şener, "Mazottaki vergi düşerse belki o zaman biletlere yansır. Verginin düşmesi gerekiyor. Vergi düştüğünde bir bilet eğer 30 lira ise 25 lira olur. Seyahat özgürlüğümüz parasal yönden kısıtlı" şeklinde konuştu.

"ŞOFÖRLER MAZOT PARASINA ÇALIŞIYOR"

Burhaniye’den Balıkesir’e sürekli seyahat ettiğini söyleyen Hasan Bozkaya isimli yolcu ise şoförlerin mazot parasına çalıştığını söyledi. Bozkaya, "Mazot pahalı. Bilet fiyatları geçen sene de aynıydı. Keşke fiyatlar düşse" dedi.

İşi gereği yolculuk yaptığını söyleyen Kemal Can ise "Fiyatlar normal değil anormal. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok. Fiyatlar yüksek geliyor. Yol parası veremeyen insanlar var" şeklinde konuştu.

Bir başka yolcu ise Türkiye’nin akarkayıt vergisinde dünya birincisi olduğunu söyleyerek, "Vergi düşmediği müddetçe firma sahipleri bir şey yapamaz" dedi.