Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Petroldeki her 10 dolarlık düşüşün enflasyona 0,4-0,5 etkisi oluyor, cari açık üzerinde de yine 0,5 puanlık olumlu etki yapıyor" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "2015 yılında para ve kur politikası" sunumunda yeni yıla ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Başçı, Merkez Bankası’nın kararlarının küresel ortamda ne kadar etkili olduğuna yönelik soru üzerine politika kararlarının etkili olduğunun görüldüğünü belirtti. Politika araçlarını kullanma yönünde irade bulunduğunu belirten Başçı, bu araçların her birinin yan etkileri olduğuna da işaret etti. "Amacımız bunları kullanırken gerektiği kadar bunları ayarlamak" diyen Başçı, "Eleştiri gelebilir, eleştirilerin bir kısmı faizleri düşük tuttuğumuz yönünde, bir kısmı faizleri yüksek tuttuğumuz yönünde. Bizim yapmaya çalıştığımız ise tam olarak yeteri kadar, olması gerektiği kadar bunu kullanmak. Küresel faiz ortamı düşük olduğu için aslında aşırı yüksek olmayan faizle sonuç alabiliyoruz. 2006 yılında bir türbülans oldu, kısa vadeli faizleri yüzde 5,25’e çıkardılar. Bu durum dünyada bir gelişmekte olan ülkelerde bir satış darbesine yol açtı. Bugün baz fonlama faizimiz yüzde 10, marjımız vardı yüzde 12’ye kadar çıkabiliyorduk o yeterli oldu. Demek ki çok daha düşük bir faizle bunu yapabildik. Gerektiği kadar sıkı yan etkilere dikkat ederek enflasyonu kontrol altına almaya yetecek kadar sıkı olmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin cari açığa etkisiyle ilgili soruya ise Başçı, "Petroldeki her 10 dolarlık düşüşün enflasyona 0,4-0,5 etkisi oluyor. Cari açık üzerinde de yine 0,5 puanlık olumlu etki yapıyor" karşılığını verdi. "Nasıl bu kadar sert bir şekilde petrol düşebiliyor?" sorusunun pek çok cevabı olduğunu anlatan Başçı, bu konuda bir noktanın gözden kaçtığına dikkat çekti.

"Pek çok ülkede bütçeye bir avantaj sağlamak için bunu kullanıyorlar" diyen Başçı, "Mesela bugün Asya ülkelerine bakın, oralarda petrole devlet desteği veren ve petrol fiyatını olması gerekenden düşük tutan devletler o destekleri birer birer kaldırıyorlar. ’Petrol fiyatlarında böyle bir düşüş olmuşken bunu kaldıralım bütçeyi iyileştirelim. Bütçeye olan olumlu etkisini artıralım’ diyorlar. O zaman da vatandaşa tabi yansımıyor petrol fiyatındaki düşüş. Ama bütçe iyileşiyor, bu defa kamuda basiretli borçlanma yönüne gidiyorlar, öyle bir tercih kullanıyorlar. Bunu yaptığınız zaman petrol talebi artmıyor. Asya ülkelerinde petrol fiyatları çok düşmediği zaman petrol talebi artmıyor. Talep artmadığı zaman da fiyat düşüşü devam edebiliyor. Bu da çok fazla bilinmeyen petrol talebiyle ilgili ilave bir faktör" dedi.