Mersin Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacmi, 2014 yılının ilk 9 ayında yüzde 4 artarak 2,7 milyar dolara ulaşırken, Eylül ayında ise yüzde 9 azalış kaydedildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Eylül ayı bülteninde yer alan verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacminde Eylül ayında belirgin bir düşüş gözlendi. 2014 yılı Eylül ayında, ticaret hacmi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 azalarak 273 milyon dolara geriledi. Bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde ise düşüş yüzde 18’e kadar ulaştı ve Eylül’deki ticaret hacmi 222 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan, yılın dokuz aylık döneminde bölgedeki ticaret hacmi geçen yıla göre yüzde 4 artarak 2,7 milyar dolara ulaşırken, işlenmiş petrol ürünleri çıkarıldığında bu rakam, 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1’lik sınırlı azalışla 2,2 milyar dolara geriledi.

Söz konusu dönemlerdeki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde, yılın dokuz aylık döneminde ticaret hacminin geçen yılın üzerinde gerçekleşmesinde meyveler, işlenmiş petrol ürünleri ve makine sanayi mamulleri etkili olurken, Eylül 2014’te ise gıda sanayi ürünleri, elektrik ve elektronik makine cihaz ve eşya ile sanayi bitkileri geçen yıla göre aylık bazda ticaret hacmi azalışında payı olan sektörler oldu.

Sektörel bazda işlenmiş petrol ürünleri hariç yapılan değerlendirmede ise yılın 9 aylık döneminde geçen yıla göre ticaret hacmi azalışında demir çelik sanayi mamulleri ile hububat sektörlerinin etkili olduğu, meyveler, makine sanayi mamulleri ve kimya sanayi mamulleri sektörlerindeki artışın ise toplam ticaret hacmi azalışını sınırlandırdığı gözlendi. 2014 yılı Eylül ayında ise ticaret hacminin geçen yılın altında kalmasında gıda sanayi ürünleri, elektrik ve elektronik makine cihaz ve eşya ile sanayi bitkileri sektörleri belirleyici oldu. Bölgedeki ticaretin ülke grupları bazında dağılımı incelendiğinde, ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika ülkeleri ile Türkiye’de geçen yıla göre artış kaydedildi.

İSTİHDAM ARTTI

Mersin Serbest Bölgesi’nde 2014 yılının Eylül ayı sonu itibariyle toplam 9 bin 377 kişi istihdam edilirken, 2013 yılı Eylül ayına göre istihdam yüzde 14,6 oranında arttı. Eylül itibariyle 332’si yerli, 63’ü yabancı, 40’ı yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 435 firma faaliyette bulunduğu Serbest Bölge’de, firma sayısı önceki yılın Eylül ayına göre yüzde 0,7 azaldı. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında, yüzde 78’inin Türkiye’den bölgeye, yüzde 22’sinin ise yurt dışından bölgeye yapıldığı görüldü.