İstanbul’da düzenlenen İSMOB Fuarı ile Bursa’da düzenlenen MODEF Expo Fuarı tarihinin çakışması sebebiyle İnegöl MODEF Expo Fuarı 17-22 Ekim tarihlerine çekildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) aldığı karar gereği, MOSDER ve CNR’ın 7-12 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da fuar düzenleme yetkisi almasının ardından, MODEF Expo Fuarı’nın tarihi değiştirildi. MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Bu sene 40’ıncısını düzenleyeceğimiz MODEF Expo fuarının çalışmalarına aylar öncesinde başladık. Kamuoyunun daha öncesinden de bildiği gibi MOSDEF ve CNR şirketlerinin bizim 7-12 Kasım tarihinde yaptığımız MODEF Expo fuarıyla ilgili İstanbul’da aynı tarihler aralığında fuar düzenleme girişimleri aylar öncesinden mevcuttu. Ancak dün TOBB’un aldığı karar itibariyle MOSDER ve CNR 7-12 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da fuar düzenleme yetkisini aldı. Bu süreçte gerek İstanbul’da gerek Ankara’da gerek Kayseri’de çeşitli ve ciddi girişimlerde bulunduk. Bu fuar girişimi özellikle MOSDER ve CNR’ın bundan 2-3 ay önce İstanbul Ticaret Odası ve TOBB tarafından reddedilen bir karardı, bu red yazısı ve kararı bize de ulaşmıştı, bizde kamuoyu ile paylaşmıştık” dedi.

Başkan Yavuz Uğurdağ, “Ancak CNR ve MOSDER’in fuarın ismini ve konusunu değiştirerek ikinci girişimi oldu, tekrardan müracaat yaptılar ve bu noktadan sonra artık TOBB’da buraya yetki vermek durumunda kaldı. Biz bu işin kanuni sürecini veya herhangi bir yetki meselesini çok ciddi şekilde üzerine giderek engellemeye çalıştık. Bu kanun meselesi değil, bir ahlak meselesiydi, prensip meselesiydi. Kanunlar, yetkiler buna müsaade ediyor olabilir ancak CNR ve MOSDER’in bizim 40’ıncısını düzenleyeceğimiz fuarın tarihinde İstanbul’da fuar yapmak istemeleri baştan beri bir ahlaksızlıktı, art niyet göstergesiydi. Her kuruma da bunu aynı şekilde anlattık. Sonuç itibariyle hem MOSDER hem CNR böyle bir karar aldı, TOBB’da kanunen bunu onaylamak zorunda kaldı. Problem değil. Biz önümüze ve işimize bakmaya devam ediyoruz. Biz şuan sizin aracılığınızla tüm İnegöl mobilya sektörüne ve İnegöl kamuoyuna duyuruyoruz. Bizler 7-12 Kasım tarihi onaylandıktan sonra gerekli toplantılarımızı ve görüşmelerimizi yaptık. Bugün itibariyle MODEF Yönetim Kurulu olarak bizim düzenleyeceğimiz 7-12 Kasım tarihini, 17-22 Ekim tarihine çekme kararı aldık. MODEF Expo Fuarı bu sene İnegöl’de 17-22 Ekim tarihinde düzenlenecektir” dedi.

“İnegöl mobilyasını bitirmeye kimsenin gücü yetmez, teveccüh de edemezler” diyen Başkan Uğurdağ, şöyle devam etti:

“Bu hareket sadece İnegöl ile ilgili bir hareket değil. Ocak’ta İstanbul’da bizim ve birçok İnegöllü firmanın katılmış olduğu bir mobilya fuarı var. MOSDER, Ocak fuarından 15 gün önce TÜYAP’ta fuar düzenliyordu ve başarısız oluyordu. Bu başarısızlıklarını göz ardı edemediler ve fuarı biraz daha öne çekmek düşüncesindeydiler. 7-12 Kasım tarihinin tespiti bizim açımızdan art niyetli bir tespittir. Yılda 365 gün, 52 hafta var, hiçbir hafta bulamıyorsunuz, bu haftayı buluyorsunuz. Bu art niyettir. Onlarda diyor ki; birbirimize faydalı oluruz. Bahanelere sığınıyorlar. Hiçbir şekilde bu düşüncede değiliz. Biz yaptığımız organizasyonlardan eminiz. İnegöl’ün mobilya sektöründe yaptığı organizasyonları, faaliyetleri, çalışmaları Türkiye’de hiçbir dernek yapmıyor. Yurtdışı alım heyetleri, yurtiçi alım heyetleri, mobilya sektörünün tanıtılması Biz Güney Afrika’ya gidip 35 kişilik bir firma heyetiyle B2B görüşmeleri yapıyoruz. Bunların hem firmalarımıza faydası oluyor hem de oradaki firmaları fuarımıza davet ediyoruz. Bu tip çalışmaları Türkiye’de bizden başka kimse yapmıyor. Biz bu güce sahipken, aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. İnegöl mobilyasını bitirme haddine, hakkına ve gücüne sahip değiller. Böyle bir şey olamaz. Bunlar ancak yönetimsel kişilerin yönetimde değişmesiyle kişisel problemlerden kaynaklanan problemlerdir. Bu meseleleri hiçbir zaman kişiselleştirmedik ancak herkes aklını başına alsın. İnegöl, Türkiye’nin bir gerçeğidir, Türkiye mobilya üretim ve ihracatının gerçeğidir. Kimse İnegöl’ü es geçemez, İnegöl’ün üzerinden de haksız şekilde nemalanamazlar. Buna müsaade etmeyiz.”