İSTANBUL (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Mood'y's, Çin'in "Aa3" düzeyinde bulunan kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirdi.

Moody's'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin'in "Aa3" seviyesindeki kredi notunun teyit edildiği, not görünümünün ise durağandan negatife değiştirildiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu kararın gerekçelerine değinilerek, "Yükselen kamu borcu ile geniş ve artan şarta bağlı yükümlülüklerin bir yansıması olarak mali ölçütlerde zayıflama beklentisi, politika, para birimi ve büyüme risklerini vurgulayan sermaye çıkışlarından dolayı rezerv tamponlarında süregelen düşüş ve yetkililerin reform uygulama kapasitesine ilişkin belirsizlikler, not görünümünün negatife çevrilmesinde temel gerekçeler arasında bulunuyor" ifadelerin kullanıldı.

Çin'in mali ve döviz rezerv tamponlarının geniş olduğuna işaret edilen açıklamada, bu durumun ülkenin kredi notunun teyit edilmesi kararını desteklediği aktarıldı.

Açıklamada, kamunun mali dayanıklılığı, dış kırılganlık ve kurumsal etkinlik faktörlerinin, Çin'de endişelerin temelinde yer aldığı vurgulanarak, şunlar da kaydedildi:

"Hükümetin yüzde 6,5'lik ekonomik büyüme hedefini yakalaması için mali ve parasal politika desteği planlanan reformlar dolayısıyla yavaşlayabilir. Güvenilir ve etkin reformlar olmadığı takdirde, Çin'in büyümesi kayda değer şekilde yavaşlayacak ve kamu borcu beklenenden hızlı artacak. Bu gelişmeler de sermaye çıkışlarının daha hızlı yaşanmasını tetikleyebilir. Buna ek olarak, kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı 2015 sonunda yüzde 40,6'ya yükseldi. Biz bu rakamın 2017 sonunda yüzde 43'e ulaşmasını bekliyoruz."