Başkan Muğlu, yaptığı açıklamada, buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda, buğday fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun un maliyetlerini artırdığını öne sürdü.

Türkiye'de 7,7 milyon hektar alanda buğday, 2,7 milyon hektar alanda ise arpa üretimi yapıldığına değinen Muğlu, Bu yıl buğday üretimimizde yüzde 5,8, arpa üretimimizde yüzde 11,9'luk artış bekliyoruz. Tahminlere göre, bu yıl buğday üretimimiz 1,2 milyon tonluk artışla 21,8 milyon tona, arpa üretimimiz 0,8 milyon tonluk artışla 7,5 milyon tona çıkacak." dedi.

Muğlu, gıda sanayi ve tohumluk ihtiyacı dikkate alındığında iç tüketim için yaklaşık 18,7 milyon ton buğday üretimine ihtiyaç olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Çiftçimizin tedirginliğe girmesine, adeta buğdayda piyasanın durmasına neden olan gümrük vergilerinin indirilmesi kararı, fiyatları düşürdü. Hasat yoğunluğunun arttığı bir dönemde gümrük vergilerini düşürmek, çiftçimizi mağdur etmiştir. Muğlu, Çiftçi dostu olan TMO da çiftçimizin mağduriyetini gidermek için acilen, çiftçimizin alın terinin karşılığını verecek makul bir müdahale alım fiyatı açıklamalı ve bu belirsizliği ortadan kaldırmalıdır. Hasadın yoğunlaştığı bu günlerde TMO alım merkezlerini artırmalı, cumartesi günlerinin yanı sıra pazar günleri de çalışarak, hasat döneminde ürününü acilen satmak zorunda olan çiftçilerimizi, tüccarın eline bırakmamalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi acilen fiyat açıklamalıdır.