KAYSERİ (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Bu yıl haziran ayında yapılacak seçimlerin direkt olarak ekonomimizi etkileyeceği kanaatinde değilim" dedi.

Olpak, Kayseri'de bir otelde düzenlenen MÜSİAD Kayseri Şubesi 21. Olağan Genel Kurulu sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayseri şubesinin MÜSİAD'ın felsefesini kavrayan ilk şubelerden biri olduğunu ifade etti.

Bugüne kadar görev yapan tüm başkanlara teşekkür eden ve yeni göreve gelen başkan ve yönetime de başarılar dileyen Olpak, ülke ekonomisine yönelik değerlendirmede bulundu.

Olpak, 2014 ve 2015'e bakmanın doğru olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"2014'yılına 2013 yılının bazı gündemlerinin sarkmasıyla geldik. 2013 yılında Haziran ayında başlayan Gezi olaylarının ekonomiye yansımaları vardı. Ondan sonraki süreçte de Aralık ayında 17 Aralık sürecinin yansımalarıyla girdik. Tüm bunlara rağmen 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,8'lik çok güzel bir büyümeyle yıla başladık. Daha sonra ekonomi yönetimi özellikle cari açık noktasındaki bir miktar kontrol dışına gidecek havayı dizginleyebilmek adına iç piyasayı kontrol altına alabilmek için büyümeyi bir miktar daha temkinli bir noktaya çekti ve ilk 3 çeyrek itibarıyla değerlendirdiğimizde yüzde 2,9'luk bir büyüme var. Bu bir açıdan bakıldığında hedeflerimizin gerisindedir ama bir başka açıdan bakmanın da doğru olduğunu düşünüyoruz. 2,9 büyüdüğümüz dönemde yıllardır kendimizi kıyasladığımız Avrupa Birliği'ndeki büyümenin binde bir olduğunu da dikkatlerden uzak tutmamak gerektiğini düşünüyorum."

Olpak, 2013'de 65 milyar dolarlık cari açık olduğunu, 2014'in ilk 11 aylık verilerinde 20 milyar dolarlık bir gerileme olduğunu, yılın toplamında ise cari açığın 45 milyar dolarların bir miktar altında kapanacağının ön görüldüğünü ve bunu son derece önemsediklerini vurguladı.

- Sanayiciler 2015'i 2014'ten daha iyi görüyor

Olpak, 2015'e ilişkin üyelere anket yaptıklarını belerterek, "Üyelerimizin yüzde 56'sı 2015'de yeni yatırım planladıklarını söylüyor. Yüzde 49'u yeni istihdam oluşturacaklarını, yüzde 55'i de 2015'i 2014'ten daha iyi görüyor. Bu veriler bizim için önemli" şeklinde konuştu.

Olpak, bir gazetecinin, "Dövizde bir artış söz konusu bu sanayiciyi nasıl etkiler? Dışişleri Bakanlığının bazı iş adamlarının fahri konsolosluklarını iptal etmesi söz konusu oldu, bununla ilgili sizin görüşleriniz nedir?" yönündeki soru üzerine şunları söyledi:

"Dövizdeki artışla ilgili de üyelerimize sorduk. Geçtiğimiz yıl dolar bazında bir değerlendirme yaparsak TL'nin dolar karşısında yüzde 15'lik değer kaybı oldu ama bu bizim sadece TL bazında değildi. Gelişmekte olan bütün ülkelerin paralarının değer kaybına bakılırsa bizden çok daha fazla değer kaybı yaşayan ülkeleri görebiliriz. Hatta avronun dolar karşısındaki değer kaybına bakarsanız son bir ay içindeki kayıp bile aynı seviyelere ulaşmıştır. Bu önemli bir gösterge. Bütün iş adamlarımıza söylediğimiz bir tavsiyemiz vardı, basiretli tüccar gibi davranın. Hangi para biriminden gelir elde ediyorsanız o para biriminden borçlanın diyorduk. Bu noktada devam etmiş iş adamları varsa döviz iniş çıkışlarından en az etkilenmişlerdir ama aynı zamanda pariteden, paradan para kazanmayı düşünen birileri varsa elbet bundan etkilenmesi söz konusudur.

Fahri konsoloslukların iptal edilmesi Dışişleri Bakanlığının bir değerlendirmesidir. Fahri konsolosluklar neticede her iki ülkenin cumhurbaşkanlıkları ve dışişleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu verilen yetkilenmedir. Bu yetkilenmede uygun görmedikleri hususlar varsa elbette iptal etmek de kendi haklarıdır diye düşünüyorum."

- "Haziran ayında yapılacak seçim ekonomimizi etkilemez"

Bir gazetecinin "Bu yıl seçim olacak, siyasilerin çekişmeleri ekonomiye, ülkeye nasıl bir zarar verecek, üyelerinizin endişesi var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Olpak,  geçen yıl iki büyük seçim yaşandığını hatırlattı.

Birisinin mahalli seçim olmasına rağmen hiç de mahalli seçim atmosferinde geçmediğini belirten Olpak, şöyle devam etti:

"Kıran kırana bir seçim yaşandı. Bunun etkilerine rağmen biz yüzde 4,8'lik büyüme yaşadık. 30 Mart'ta seçimlerin olduğu ilk 3 ayda. Demek ki bizim ekonomimiz seçime o kadar da endeksli gitmiyor. Sonra ağustosta bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık. O da son derece yoğun tartışmaların yaşandığı bir ortamdı. Bu yıl haziran ayında yapılacak seçimlerin direkt olarak ekonomimizi etkileyeceği kanaatinde değilim ama yeri gelmişken bir hususu da iş alemi olarak söyleyeyim. Haziran seçimlerinden sonra 2019'da yerel seçim, genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi aynı yıl yapılacak. Biz deriz ki hep seçim gündemiyle uğraşmaktansa bir anayasa değişikliğiyle partilerimiz uzlaşı yoluna gidebilirse milletvekilliği seçimlerini de tekrar 5 yıla çıkartabilirlerse ondan sonra hep 5 yılda bir 3 seçimi birlikte yaparız. Aralarda da seçimle uğraşmayız diye düşüncemiz var."

- Merkez Bankasının faiz indirimi

Olpak, Merkez Bankasının bağımsızlığının çok konuşulduğunu, Merkez Bankası'nın netice itibarıyla eleştirilebilmesinin de demokratik ortamda son derece doğal olduğunu belirtti.

Kurumlarda, Merkez Bankasının yetkililerinin de görüşlerini söyleyebileceğini ifade eden Olpak, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar böyle geldi ama Merkez Bankasına eleştiri yapılmasını eleştirmeyi de çok anlamak kolay değil. İş alemi yüksek faizden hoşlanmaz. Yüksek faiz yatırımın düşmanıdır. Merkez Bankasının kendi açısından birtakım gerekçeleri olabilir faize yönelik olarak. Hızlı düşürmemek için şu veya bu gerekçeye sahip olabilir ama özetle bakıldığında biz iş alemi olarak düşük faizden yana her zaman tavrımızı ortaya koyduk. Son indirimi, 50 baz puanlık indirimi biz de yetersiz bulduk. Piyasanın, farklı ekonomistlerin değerlendirmelerine bakıldığında da bunun 1 baz puan civarında olmasını beklediğimizi söyleyelim. Enflasyonun özellikle aralık ayında başının aşağıya doğru eğilmesinden bakıldığında bundan sonraki süreçte petrol fiyatlarının bize olumlu etki yapacağını düşündüğümüz zaman herhalde bundan sonraki para politikası toplantıları dahil olmak üzere Merkez Bankası bu indirimlerini devam ettirecektir diye düşünüyorum. En azından biz böyle arzu ediyoruz.''

Olpak, 2015 yılı için büyümeyi en az yüzde 3'ün üzerinde beklediklerini söyledi.