Nar ekşinin üretiminin üzüm pekmezi üretimiyle aynı teknikler üzerinden yapıldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı ve SÜ Hadim Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, nar ekşisi ve nar pekmezi üretiminin üzüm üretme tesislerinde yapılabileceğiyle alakalı basın açıklaması yaptı. Özcan, “Nar Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişen ve tıbbi yönden yararları sayılamayacak kadar çok olan bir meyvedir. Nar meyvesinin ülkemizde en iyi yetiştiği yerlerden biri de Ermenek ilçemizdir” dedi.

MARKALAŞMA YELPAZESİ GENİŞLEYEBİLİR

Ermenek’in Türkiye’de yetişen çoğu meyvelerin yetiştiği ender lokasyonlarımızdan biri olduğunu ifade eden Özcan, “ Nar, hepimizin bildiği gibi taze olarak tüketilebildiği gibi sıkılarak suyunun işlenmesi sonucu Nar ekşisi adı altında da üretimi yapılıp tüketilmektedir. Üzüm pekmeziyle ve bu pekmezden üretilen helvasıyla markalaşan Ermenek ilçemiz Nar pekmeziyle de bu markalaşma yelpazesini genişletmeye müsait bir tarımsal ürün üretme ve işleme potansiyeline sahiptir” şeklinde konuştu.

İŞ İSTİHTAMINA NEDEN OLACAKTIR

 “Nar ekşisi adıyla bilinen bu gıda maddesi normalde üzüm pekmezinin üretim şekliyle aynıdır” diyen Özcan şunları kaydetti: “Üzüm üretim tesislerinin kampanya süresi bittikten sonra hemen hemen nar hasat mevsiminin başlaması bu kampanya süresini uzatacağı için bu ürünün evlerde geleneksel yöntemle değil işletmelerde modern yöntemle, hijyenik şartlarda doğal olarak üretilip Nar ekşisi ve/veya Nar pekmezi şeklinde markalaşmış bir ürün olarak piyasaya sunulması ilçemizde yeni iş sahasının açılması ve iş istihdam imkanlarının oluşmasına neden olacaktır.”