Lely tarafından tamamen robot teknolojisi ile kurulan Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı işletmesi, Balıkesir’de Onet bünyesinde açıldı.

Ülkemizde süt üretiminde verimi ve kaliteyi artırmayı hedefleyen ve “Mutlu İnekler” sloganı ile başlayan Lely-Onet Çiftliği’nin açılış kurdelesini Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ak Parti Balıkesir İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, İlçe Belediye Başkanları, Kaymakamlar ve Lely Yönetim Kurulu Üyesi Giys Scholman kesti.Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ve çok sayıda bürokrat, iş adamı ve davetlinin katılımı ile gerçekleşen tören ile açıldı. Süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle sağım gibi birçok önemli işin robotlar tarafından yapıldığı çiftliğin kuruluşuna 4 ay önce başlandı.

Lely Balıkesir Bayisi, Onet Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün bizim için mutlu bir gün emeğimizin karşılığı alacağımıza inandığımız bir gün. 2007 yılında bu çiftlikte ciddi emeği olan ortağım Niyazi Şimşek beyle Hollanda’ya gitmiştik. Lely ile ilgili bir araştırmamız vardı. Türkiye’ye getirmek için bu robotları almak istiyorduk. O günün şartları müsait değildi. Bayiliği alamadık ve robotları getiremedik. Lely’nin 3 yıl önce Türkiye’de ofisi açılınca ve alt yapı çalışmaları sürdü hamdolsun ki bu günlere geldik. Biz inanıyoruz ki bu robot çiftlikleri Türkiye’de tarımsal ve kırsal hayvancılık anlamında aile çiftliklerinin Avrupa’da olan sistemin Türkiye’ye yansıması anlamında, aile çiftlikleri olarak yakın zamanda ciddi anlamda ülkemize yarar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

LELY Batı Avrupa ve Orta doğu direktörü’nün yaptığı sunumun ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur Balıkesir tarım ve hayvancılıkta önemli bir il olduğuna değinerek, "Bu gün Balıkesir’de modern bir süt çiftliğinin açılışını yapıyoruz. Balıkesirimiz Türkiye’yi besleyen il diyoruz. 550 bin büyükbaş hayvanımız var. Türkiye’de üretilen 18 milyon ton sütün 1 milyon tonu Balıkesir’de üretiliyor. Tarım ve hayvancılıkta gelişmiş ülkelerin AR-GE çalışmaları var, tarım ve hayvancılıkta en son teknolojiler uygulanıyor. Türkiye’de de tarım ve hayvancılıkta üretimin artması için bu teknolojileri uygulamamız gerekiyor. LELY firmasının yapmış olduğu AR-GE çalışmaları bu gün gelmiş olduğu noktada sütün daha kaliteli elde edilmesi, verimin artması için bu sistemler geliştirilmiş. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bu tesisler ülkemiz, Balıkesirimiz ve çiftçimiz için hayırlı olur"şeklinde konuştu.

Balıkesir Valisi Mustafa Yaman Balıkesir’in tarımsal ve hayvancılık alanında hem kendine yeten, hemde Türkiye’yi doyuran bir il olduğunu belirterek "Hep hükumet ve bakanlık politikası olarak düşünülen hayvan popülasyonu, et ve süt üretimi arttırılsın. Tabi bunu yaparken de bu gün burada gördüğümüz gibi işletmecilerimiz ve yatırımcılarımız hem üretim yapacaklar hemde, modern üretim tekniklerini yatırımlarında kullanacaklar. Burası da çok önemli bir yatırım.Ben bu tür yatırımların ilimizde çok olduğuna inanıyorum ancak burası örnek bir yatırım bu tür yatırımlarında çoğalmasını arzu ediyorum, hayırlı olsun"şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Lely ekiplerine sertifikaları verildi. Açılış tesislerin gezilmesiyle son buldu. Yeni teknoloji ile birlikte sağım robotları sadece inekleri sağmakla kalmıyor, hayvanların takibi, yediği yem, verdiği sütteki yağ ve protein oranı, hastalık ihtimalleri her sağım sırasında tek tek bu robotlar sayesinde yapılıyor. Yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve buzağı beslemek için mama robotu bulunan çiftlik Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.