Karaman’daki büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık alanında faaliyetler hakkında gazetemize açıklama yapan Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki, besicilerin alanlarındaki projeleri iyi değerlendirmelerini tavsiye etti. Karaman’da büyükbaş hayvancılığın gelişmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Öztiryaki, Karaman’ın küçükbaş hayvancılıkta iyi bir konumda oluduna dikkat çekti. Öztiryaki, “Büyükbaş hayvancılık yönünden tam olarak istediğimiz yerde değiliz. Bu durumu değiştirmek için çok büyük çiftlikler ya da çok büyük ahırlar kurmaya gerek yok. Hali hazırda 5, 10 veya 20 hayvanı olan işletmeler bizim için değerli. Ben onlara hayvancılığın sigortası olarak bakıyorum. Kuş gribinden dolayı tavukların kazların ördeklerin çiftçilerin ellerinden gitmesi çok olumlu değildi. Çünkü onlar bizim sigortamız” dedi.

“Sarıveliler’deki, Ermenek’teki, Başyayla’daki çoğu büyükbaş yetiştirici vatandaşımızın elinde 2-3 tane büyükbaş hayvanı var” diyen Öztiryaki, “15-20 tane ineği olan kişi sayısı 3’ü, 5’i geçmiyor. Ahır ve ahır yapımında yine ahır tadilatında KOP kapsamında ve de İPARD’dan desteklerimiz var. Hayvan yetiştiricilerimiz bu desteklerden yararlansınlar. Dileyen, il müdürlüğümüz bünyesinde kırsal kalkınma örgütlenme şube müdürlüğünden detaylı bilgi alabilirler. 300 bin TL’ye kadar 50 büyükbaşta, ahıra yüzde 50’sini yani 150 bin TL’sini hibe ediyoruz.  Küçükbaş için de bu geçerli” açıklamasında bulundu.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Karaman İl Özel İdaresiyle ve Karaman Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüyle yapılan toplantıda hayvan yetiştiricilerinin proje parasından kurtulması için çalışmalar yapıldığının altını çizen Öztiryaki, “Bu projeleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne hazırlattırıyoruz. Yani proje parası vermeyeceksiniz. Projeleri de İL Özel İdare onaylayacak.   Sonrasında onaylanan proje İl Müdürlüğümüze getirilecek ve biz de proje sahibinin ahırı için belirlenen yaklaşık maliyet doğrultusunda, yüzde 50 hibe desteği vereceğiz. Yetiştiricilerimizin ihtiyaç doğrultusunda bu projeye müracaat etmelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI

Karaman’da 56 bin 910 büyükbaş ve 55 bin 823 küçükbaş hayvanın olduğunu söyleyen Öztiryaki, “İlimizde 2014 yılı TÜKVET verilene göre besilik ve kesimlik hayvanlar dahil 17 bin 437 baş erkek, 39 bin 473 baş dişi olmak üzere toplam 56 bin 910 baş sığır mevcuttur. Karaman’da boğa altı inek sayısı 24 bin 420 baştır. 3 bin 180 işletmede 389 bin 101 baş koyun, 166 bin 752 baş keçi varlığımız bulunuyor” diye açıkladı.

988 BİN 600 ADET KANTLI HAYVAN VAR

21 adet aktif kanatlı işletmenin bulunduğu Karaman’da 988 bin 600 adet kanatlı hayvan mevcut olduğunu dile getiren Öztiryaki, “Karaman günlük yaklaşık olarak 900 bin adet yumurta ile kanatlı yetiştiriciliğinde ülke genelinde önemli bir yere sahiptir. İlimizde 373 arıcılık işletmesinde yaklaşık 550 milyon 668 bin kilogram bal üretimi gerçekleştiriliyor. İlimiz merkez ilçede 4, Ermenek ilçemizde 8 adet olmak üzere toplam 12 adet 23325,5 ton/yıl kapasiteli alabalık işletmesi bulunuyor” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN İŞLETME SAYISI 5 BİN 710

Karaman’daki hayvancılık alanın da faaliyet gösteren işletmeler hakkında bilgi veren Öztiryaki, “İl genelinde büyükbaş işletme sayısı 5 bin 710’dur. İşletme başına hayvan varlığı 9,97 baştır. Büyükbaş hayvancılık işletmelerinden süt sığırı işletmelerinin yüzde 80’i ve besi sığırı işletmelerinden süt sığırı işletmelerinin yüzde 80’i ve besi sığırı işletmelerinin yüzde 90’ı 1-5 baş kapasiteli küçük işletmelerden oluşuyor. Bu işletme sayılarına göre ilimizde yaklaşık 30 bin kişi geçimini hayvancılıkla sağlıyor” şeklinde açıkladı.

Bakanlığımız kaynaklarından ilimizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için 20 adet İl Özel İdaresi ve Mevlana Kalkınma Ajansı kaynaklarından tarımsal projeler uygulanıyor.
GIDA TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ MEHMET ÖZTİRYAKİ

ADEM DEMİREL