Ordu’da Körfez ülkelerinden gelerek gayrimenkul sahibi olan Arap turist sayısı son 3 yılda büyük oranda arttı.

Tapu Kadastro kayıtlarına göre, Ordu’da son 3 yılda yabancı uyruklu gayrimenkul sahibi sayısında artış gözlendi. Aralarında ABD ve Endonezya uyruklu kişilerinde bulunduğu 98 kişi Ordu’da son 3 yılda yaklaşık 20 bin metrekare alana sahip gayrimenkul sahibi oldu. Yabancı uyruklular içerisinde en fazla gayrimenkul alımı yapanlar ise Arap turistler oldu.

Arap turistler apartman satın aldı

2015, 2016 ve 2017 kayıtlarına göre, son 3 yılda Suudi Arabistan uyruklu 79 kişi 23 bağımsız parselden oluşan toplam 13 bin 643 metrekare gayrimenkul satın aldı. Bu gayrimenkuller daha çok apartman dairesi şeklinde oldu. Yine bu süre içerisinde 2 Kuveyt uyruklu kişi ise toplam 95 metrelik gayrimenkul satın alımı yaptı.

Bilindiği gibi Doğu Karadeniz Bölgesi’ne son yıllarda akın eden Arap turistler, Ordu’ya da rağbet gösteriyor. Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelip 4 yıldır yoğun olarak Ordu’yu ziyaret eden Arap turistlerden bazılar, kentte konut satın alarak yaz mevsimini burada geçiriyor.

Özellikle yaz aylarında en fazla Kabadüz’e bağlı 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası ile Aybastı’ya bağlı bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası’nı ziyaret ettiği bilinen Arap turistlerin daha çok Fatsa ve Ünye ilçelerinden konut satın aldığı kaydedildi.

ABD’li, Endonezyalı bile var

Arap turistlerden sonra en çok gayrimenkul alımını Azeriler yaptı. Azerbaycan uyruklu 9 kişi, 8 bağımsız parselden oluşan 399 metrekare gayrimenkul satın alırken, Gürcistan uyruklu bir kişi bin 639 metrekarelik alım gerçekleştirdi. Hollanda uyruklu bir kişi 408 metrekare gayrimenkul alımı yaparken, Irak uyruklu iki kişi ise 40 ve 18 metrekare olmak üzere toplam 68 metrekare mülk alımında bulundu.

Kayıtlara göre, Afganistan uyruklu bir kişi 19 metrekare, ABD uyruklu bir kişi 58 metrekare, Endonezya uyruklu bir kişi 55 metrekare, KKTC uyruklu bir kişi de 42 metrekare mülk ve arsa alımı yaptı.

Buna göre, son 3 yılda toplam 98 yabancıya gayrimenkul ve arsa olmak üzere toplam 19 bin 262 metrekare mülk satışı yapıldı.