2013’te Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) yatırım kararı alarak 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını açıklayan Çinli tekstil devi Texhong firması, yatırımı durdurma kararı aldı.

2013 yılında Balıkesir’e gelen Texhong Yönetim Kurulu Başkanı Hong Tian, yatırımın hayata geçmesi için yetkililerin yardımlarını beklediğini vurgulamıştı. Tian, o tarihte yaptığı konuşmada "Şimdilik toplam 180 milyon Dolarlık yatırım planlanıyor. Hizmetler üç aşamada yapılacak. Toplam 200 bin metrekarelik alana inşaat yapacağız. Şimdilik 1 sene içinde birinci aşama hizmetlerimizin bitmesini umuyoruz. Birinci aşamada 500 işçi alımı düşünüyoruz, komple üç aşama bittikten sora toplam bin 500 kişiyi işe alabiliriz. Şimdiye kadar hükümet bize çok yardımcı oldu, bundan sonra da hükümetin inşaat ve üretim işlerinde de bize çok yardımcı olmasını bekliyor ve umuyoruz" demişti.

BALIKESİR’E YAPILACAK YATIRIM VİETNAM’A KAYDI

2013 yılında Balıkesir Valisi başta olmak üzere ilin önde gelen isimleri ile görüşen ve 220 dönüm büyüklüğünde sanayi parseli olan arsayı alan Çin’in yatırım kararı üzerine, OSB’nin genişletilmesine karar verilmişti.

Çinli firmanın Balıkesir’de yatırım kararını uygularken aradığı kolaylıkları bulup bulamadığı bilinmezken, şirket yönetimi Ekim ayında Hong Kong Borsası’na açıklamada bulundu. Yapılan açıklamanın Türkiye’yi ilgilendiren kısmında ise "Mevcut rekabet piyasasını göz önüne alarak, grup finansal kaynak yönetimlerine dikkatli bir tutum sergileyecek ve Çin ile Vietnam’da var olan kurulmuş pozisyonların güçlendirilmesi için, var olan kaynakların güçlendirilmesine harcanan çabaya odaklanacak. Bu strateji ile şirket ileriki pazar koşullarının değerlendirilmesini ve risk ve kazanç analizini askıya alarak, Türkiye’de genişleme planını erteleme kararı aldı" denildi.

Çinli firma, Ekim ayında aldığı kararı borsaya bildirmesine rağmen, yatırımı dört gözle bekleyen Balıkesir’de yetkililere bildirmedi. OSB’de alınan arsanın ise ne olacağı konusu önümüzdeki günlerde netleşecek.