Bıçak deyince ilk akla gelen il olan Bursa’dan Türkiye ve dünya piyasasına günde 40 bin bıçak ihraç ediliyor.

Dünyanın en kaliteli bıçaklarının yapıldığı vilayet olan Bursa, Türkiye ve dünya piyasasının bıçak talebine yetişemiyor. Kaliteli Bursa bıçağına iç ve dış piyasadan aşırı talep var. Bursa’dan yurtiçi ve yurtdışına ortalama günde 40 bin bıçak gönderiliyor.

Bıçakçı Aziz Şen, “Bursa bıçakçılığı hızlı bir şekilde ilerliyor. Birçok ülkeye ihraç ediliyor. Bunun sebebi Bursa bıçağının kaliteli olması. İlerleyen teknoloji sayesinde el işçiliği gün geçtikçe azalıyor. Bursa’daki bıçak imalathanelerinde günde 40 bin bıçak üretilip bunların yarısı yurtiçine, diğer yarısı ise yurtdışına gönderiliyor. Bursa’daki bıçak üretiminde ciddi bir artış var. Bursa bıçağına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bursa bıçağında birinci sınıf işçilik var” dedi.

USTALARIN İLK TERCİHİ BURSA DÖNER BIÇAĞI

Bursa’da elde yapılan döner bıçaklarının ustaların birinci tercihi olduğunu ifade eden Şen, “Ustalar Bursa döner bıçağını özellikle bileği kavraması kolay olduğu için tercih ediyor. Döner bıçağının işçiliği diğer bıçaklara nazaran daha zahmetli. Ustalar dönerini kesmek için Bursa’nın döner bıçağını tercih ediyor. Aşırı talep var. Müşterilere döner bıçağı yetiştirmekte zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

HANIMLAR PLASTİK SAPLI BIÇAKLARI TERCİH EDİYOR

Şen, “Artık her evde bulaşık makinesi olduğu için özellikle hanımlar yıkaması kolay diye plastik saplı bıçakları tercih ediyor. Ağaç saplı bıçaklar yıkandıkça çekme ve çürüme yapabiliyor. Plastik sap suya dayanıklı ve bulaşık makinesinde yıkaması kolay” dedi.