Diyarbakır’ın kaplıcaları ile ünlü Çermik ilçesine yapılan Helinamın Termal Tatil Köyü, süreç ile birlikte huzur bulan Güneydoğu’nun hem çehresini değiştirecek, hem de bölge ile ilgili algıları yerle bir edecek. İçerisinde 5 yıldızlı otellerde bulunması gereken özelliklerin tamamı olacak tatil köyünde cami, cem evi, kilise ve sinagog da inşa edilecek.

Güneydoğu’da uzun yıllar yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle bakir kalan ancak kaplıcalarının şifa verici etkisi ile dünyaya nam salan Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yapımı süren Helinamın Termal Tatil Köyü, hem bölgenin çehresini değiştirecek hem de bölge ile ilgili algıları yıkacak. Sürecin başlaması ve çatışmaların sona ermesi ile temelleri atılan tatil köyüne toplamda 220 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Şuanda yatırımcısının kendi öz sermayesinden yapılan 10 milyon dolarlık yatırımla birinci etabı tamamlanma aşamasında olan tatil köyü 7 etaptan oluşuyor. 5 yıldızlı otellerde bulunması gereken tüm özelliklerle yapılan tatil köyü, Avrupa standartlarının bile üzerinde inşa ediliyor. Tatil köyünün içerisinde dünya markalarının bulunacağı bir AVM ile cami, cem evi, kilise ve sinagog gibi ibadethaneler de inşa ediliyor. Su sporlarından, doğa parkurlarına kadar her türlü spor ve etkinlik alanlarının da yapıldığı tatil köyü, bölgenin en büyük özel turizm yatırımı olarak biliniyor. Ayrıca tatil köyü ile merkez nüfusu yaklaşık 17 bin olan Çermik ilçesine yılda 110 bin aile getirilmesi de hedeflenirken, buranın tamamlanması ile birlikte 2 bin kişinin istihdam edileceğine de dikkat çekiliyor.

300 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ

Çermikli iş adamı Hamza Öner, 5 yıldızlı ve Avrupa standartlarında bir termal tatil köyü yaptıklarını belirterek, “İçerisinde konaklaması olan. 5 yıldızlı oteli, SPA’sı, sosyal aktiviteleri olan, batıdakilerden hiçbir farkı olmayan 5 yıldızlı bir tatil köyü yapıyoruz. Bu yatırımımız 300 bin dönümlük bir araziyi kapsıyor. Yaklaşık 7 etapta bitirmeyi planlıyoruz. İlk etabını 2015’te teslim edeceğiz” dedi.

220 MİLYON DOLAR YATIRILACAK

Tesise 220 milyon dolarlık bir yatırım olacağını ve şu anda kendi öz sermayelerinden 10 milyon dolar yatırdıklarını, birinci etabın tamamlanması ile birlikte de 20 milyon dolarlık bir yatırımı yapmış olacaklarını vurgulayan Öner, “Helinamın 2020 yılında tamamlanacak. Tesislerde şu an 200 kişi istihdam ediliyor. Tamamlandığında doğrudan 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ve turizm alanında ciddi bir istihdam yaratacak” diye konuştu.

“SÜRECİN BÜYÜK KATKISI VAR”

Çözüm sürecinin buraya yatırım yapmalarında çok büyük bir katkısının olduğuna dikkat çeken Öner, “Güneydoğu’daki atmosferin değişmesi ve çatışmasızlık dönemi bize çok büyük cesaret verdi. Buraya dışarıdan Ortadoğu’dan Avrupa’dan çok ciddi talepler alıyoruz. Bunun barış süreci ile ilintili olduğunu düşünüyoruz. Çermik’e yılda 10 bin aile getirmeyi hedefliyoruz bölgeden ve yurt dışından. Bunun da çok ciddi bir sosyal değişiklik olacağını düşünüyoruz. Bunun Diyarbakır’a ve çevre illere de çok büyük etki yapacağını düşünüyoruz. Bundan daha önemlisi batıdaki ve Avrupa’daki Güneydoğulu iş adamlarının buraya yatırım yapması için çok büyük pozitif etki yapacağını düşünüyorum. Bu proje ciddi dönüşüm sağlayacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin Güneydoğu’sunun tarihi, doğası ve kültürü ile çok kıymetli bir bölge olduğuna işaret eden Öner, “Bu bölgedeki algıyı değiştirmek gerektiğini düşünerek yola çıktım. Burada turizm potansiyeli var. Göller, kaplıcalar var. Turizm değerleri zaten var. Çermik kaplıcalarının şifa değeri zaten dünyada tartışılmaz. Biz daha modern tesislerde insanları ağırlayacağız” şeklinde konuştu.