Rusya’daki yaşanan krizin çözümü için Merkez Bankası’nın ruble kurunu sabitlemesi gerektiğini ifade eden BTSO Meclis Üyesi Rıdvan İmamoğlu, Rusya’da umduğunu bulamayan tekstilcilerin Afrika pazarına yöneldiğini söyledi.

Rusya’dan kaynaklanan dar boğazın tekstil sektörünü derinden etkilediğini ifade BTSO Meclis Üyesi ve Özimamoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan İmamoğlu, Rusya’da umduğunu bulamayan tekstilcilerin ise Afrika pazarına yöneldiğini belirtti. Çocuk ve genç giyim sektöründe Türkiye’deki pazarın yüzde 80’ine Bursa’nın hitap ettiğini belirten İmamoğlu, piyasanın yüzde 40’ının bundan etkilendiğine dikkat çekti. İmamoğlu, “Piyasadaki daralmayla gelen işsizlik, atılacak adımlarla son bulacaktır. İşsizlik rakamları her geçen gün artarak devam ediyor. Beklediğimiz müşteriler gelmiyor. Siparişler kesildi. Bu piyasanın hareketlenmesi için Rusya’daki krizin bir an evvel bitmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“AFRİKA BİZİM İÇİN YENİ BİR PAZAR”

2014 yılının ilk çeyreğinde pek hissedilmeyen krizin son çeyrekte kendini iyice gösterdiğini ifade eden İmamoğlu, “Şu anda durma noktasına geldi. Laleli ve Yeşildirek piyasasında geçmiş dönemlere nazaran kalabalıklar göze çarpmıyor. Beklentimiz 2015 yılı için kalıcı tedbir alınmasıdır. Bu dar boğazın aşılması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Şirketler kendince tedbir alıyor. Rusya’da yaşanan krizi atlatmak ve ayakta kalmak için yeni azarlar aramaya başladık. Şu anda Afrika pazarına yönelmeyi düşünüyoruz. Afrika pazarı bizim için daha bakir bir bölge. Fas, Cezayir, Tunus gibi ülkelerle de çalışmalarımız olacak” diye kaydetti.

“MERKEZ BANKASI RUBLE KURUNU SABİTLEMELİ”

Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesinin tekstil sektörünü vurduğunu belirten İmamoğlu, “Anlaşmalarımızı ve fiyatlarımızı dolara göre belirliyoruz. Müşterilerimiz ödeme yapmakta zorluk çekmeye başladı. Rusya’daki firmaların dolar temininde yaşadıkları sıkıntı bize de yansıdı. Dengesizlik bize ödeme yapacak firmaları da tereddüt içine soktu. Beklediğimiz ödemeler gelmemeye başladı. Bu meselenin iki ülke arasında Merkez Bankası ile çözülmesi gerekiyor. MB’nin sabit kura geçmesini bekliyoruz. Özellikle ihracat yapan firmaların ödemeleri için ruble temininde Merkez Bankası’nın bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Bunun piyasayı rahatlatacağına inanıyoruz” dedi.