Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanı genişleyince, ilçelerdeki taksiciler kent merkezine akın etti. Bu durum haksız rekabete yol açarken, Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu, bu sorunun önüne geçilemediği takdirde ilçelerde yaşayan vatandaşların taksi bulamayacak duruma geleceği uyarısında bulundu. Şehir merkezi ile ilçelerdeki taksi plaka bedelleri arasında uçurum farkı bulunuyor. Şehir merkezindeki taksi plakaları bir milyon TL’ye kadar yükselirken, ilçelerde 150 bin liraya plaka bulmak mümkün.

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra Bursa’nın artık bütünşehir olduğunu belirterek, “Büyükşehir sınırlarının genişlemesiyle yasal mevzuatlar açısından bakıldığında ulaşım tamamen Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Bu süreçte ilçelerde faaliyet gösteren ticari taksiler, Büyükşehir Belediye Bütünşehir olduğu için ilçelerdeki ticari haklarını Bursa merkezinde de kullanabileceklerini zannettiler. Bu da olumsuzlukları beraberinde getirdi. İlçelerde çalışan ticari taksilere, bulundukları ilçede çalışabilmeleri için taksi verildi. Esasında baktığımızda yasal mevzuat açısından sıkıntı yok. Son zamanlarda ilçelerde görev yapan ticari taksilerin günün belirli saatlerinde veya gece Bursa merkezinde çalıştıklarını gözlemliyoruz” diye konuştu.

BURSA’NIN İLÇELERİNİ BEKELEYEN BÜYÜK SIKINTI!

İlçelerde hakka sahip olmasına rağmen Bursa merkezinde çalışan ticari taksiler hakkında cezai işlemlerin uygulandığını ifade eden Topçu, “Bu tür durumlarda bu araçları zabıtaya veya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne şikayetleri yaparak bildirip bekleme yaptıkları yerlerde cezai işlemler yazdırıyoruz. Tabi bunun için önlem alınması lazım. Eğer bu tedbirler alınmazsa ilçelerdeki ticari taksiler Bursa merkeze geldiğinde ilçelerdeki vatandaşlar da mağdur olup, taksi bulamaz hale gelecekler” dedi.

“UKOME’DEN ADALETLİ KARARLAR ÇIKMASI LAZIM”

30 Mart seçimlerinden sonra sıkıntılarının arttığını, sorunların büyüdüğüne dikkat çeken Topçu, “Bu sorunlarla ilgili yasal mevzuatları çıkartıp, UKOME’den adaletli bir şekilde kararlar çıkması lazım. Bursa’da yaşayan insanların ulaşımını kolaylaştıracak şekilde kararlar çıkması lazım. O ilçede verilmiş ticari taksi haklarının o ilçedeki taksiler tarafından yürütülmesinin sağlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Bizler de taksici esnafımızın ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi sağlayıp, taksicilerin giderlerini göz önüne alarak vatandaşı da mağdur etmeden fiyat tarifelerini çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.

Bursa’da en işlek taksi duraklarındaki satılık plakalar 700 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişiyor. İnegöl, Orhangazi, Karacabey gibi ilçelerde ise satılık taksi plakaları 150 bin lira ile 300 bin lira arasında bulunabiliyor