Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, aylardır bekledikleri ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının Başbakanlıktan TBMM’ye sevk edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

1996 yılında Gümrük Birliği süreciyle başlayan Esnaf ve Sanatkârı yakından ilgilendiren Perakende Sektörünün kurallarının konulmasına ilişkin yasa tasarısının Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonundatüm tarafların katılımı ile görüşülecek olmasını önemli bir adım olarak gördüklerini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kanun Tasarısının TBMM’ye getirilmesi kanun çıkmasına bir adım daha yaklaştık. Çünkü 18 yıldır bu kanun tasarısını bekliyorduk. TESK olarak ilk önceliğimiz Perakende Ticaretin kurallarının konulmasıdır. Bu kuralların getirilmesini1996 yılından beri ısrarla talep ediyoruz. Yasa çıkıp kurallar konulduktan sonra sadece geleneksel perakende sektörüne değil, birbirlerine zarar vermeye başlayan AVM ve hipermarket gibi organize perakende sektörünün de aksayan yönlerine düzen getirecektir. En önemlisi yasanın çıkmasıyla halkımız daha kaliteli ürünü, daha ucuza alabilecek. Yıl boyu gerçek dışı indirimler düzene girecek” ifadesini kullandı.

“AVM’LERİN ÇALIŞMA SAATLERİ BELİRLENMELİ”

‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında hazırlanan Kanun Tasarısı’nıngenelde olumlu olduğunu ve tasarının kanunlaşması ile haksız rekabetin ortadan kalkacağını belirten Palandöken, şunları dedi:

“Tüketicilerin ve hatta çalışanların bir bütün olarakhak ve menfaatleri korunacak. Her geçen gün büyük Alış Veriş Merkezleri, zincir mağazalar ile Hiper-gros marketler karşısında yok olmaya başlayan küçük esnaf ve sanatkârın ayakta kalması için yeni düzenlemede açılış ve kapanış saatlerikurala bağlanmalıdır. 7/24 saat çalışan nöbetçi AVM uygulaması kaldırılmalıdır. En önemlisi çalışma saatleribir günde 10 saati aşmamalıdır. Bununla birlikte Pazar günü mutlaka tatil günü yapılmalıdır. Yeni AVM’lerin şehir içlerine yapılması önlenmeli, oluşturulacak komisyonlarda esnaf odası temsilcilerinin görüşlerine mutlaka uyulmalıdır.”