Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz ve elektrikte indirimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Palandöken, “Ülkemizin en fazla doğalgaz aldığı Rusya’nın 1 Ocak’tan itibaren yapacağı yüzde 6’lık fiyat indirimi mutlaka halkımıza yansıtılmalıdır. 1 Ekim’den itibaren doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9’luk zamda geri alınmalıdır. BOTAŞ’ın zararı bahane edilerek fiyatlarda indirime gidilmemesi halkı zor durumda bırakacaktır. Fiyatlarda indirime gidilemiyorsa vergilerde indirime gidilmelidir” dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, gaz ve elektrik tüketiminin zirve yaptığı kış aylarında indirim yapılmamasının halkı bu soğuk kış günlerinde zor durumda bırakacağını belirterek, “Yaz aylarında vatandaşın doğalgaz ihtiyacı olmadığı dönemde doğalgaza indirim yapılmasını uygun bulmuyoruz. Ekim ayı başından geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9’luk zam 1 Ocak’tan itibaren geri alınmalıdır. Ayrıca, ülkemize yapılacak olan yüzde 6’lık indirim yeterli değildir. Avrupa ülkelerine göre çok yüksek fiyattan doğalgaz alınmaktadır. Doğalgaz aldığımız ülkelerle yeniden masaya oturup fiyatlarda indirim istenmeli ve bu indirimler halka yansıtılmalıdır. Zammın geri alınması ile insanlar üşemeyecek ve rahat bir kış geçirecekler” ifadelerini kullandı.

ABD’nin kaya gazı kaynaklarını kullanıma sokması sebebiyle doğal gazın satış fiyatlarının dünyada aşağı yönde seyretmeye başladığını bildiren Palandöken, şunları kaydetti:

“Doğalgaz ile birlikte petrol fiyatlarında da büyük oranda düşüş var. Rusya’nın indirimine rağmen halen Almanya’dan daha pahalı gaz kullanıyoruz. Son dönemde petrolde yüzde 40’lık bir düşüş var. Bu düşüşe paralel olarak ülkemize uygulanan indirimler yeterli değil. Çünkü Haziran ayında 114 dolar olan petrol bugün 60 doların altına geriledi. Hatta uzmanların petrol fiyatlarının daha da düşebileceği yönündeki açıklamalarına rağmen ülkemizde satılan akaryakıt fiyatları hala çok pahalı, mutlaka fiyat indirimi yapılmalı.”