Türkiye genelindeki petrol bayileri ve akaryakıt istasyonları, Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği’nde (PETBAYDER) buluştu.

Petrol bayileri ve akaryakıt istasyonları, Türkiye’de akaryakıt ve ilgili sektörlerin, bir bütünlük içerisinde temsil edilmesini sağlamak amacıyla dernekleşme yoluna gitti. Fatma Yarar başkanlığında kurulan Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği (PETBAYDER), görüş ve öneriler almak üzere önümüzdeki günlerde başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile görüşecek.

Dernek Başkanı Fatma Yarar, bu ziyaretleri sektörün sorunlarını ve beklentilerini aktarabilmek adına çok önemsediklerini belirtirken, “PETBAYDER olarak hükümetin 12 yıllık başarılı icraatlarını takdirle karşılıyor, yıllardır hem iç piyasada hem de dış piyasada yatırımcılara güven ortamı sağlayan pozitif havanın dağılmamasının, hükümetin kararlı ve süreklilik arz eden politikaları ile mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu istikrarın devamını çok önemli görüyoruz” diye konuştu.

Yılda 100 milyar TL’yi aşan işlem hacmine sahip, yaklaşık 150 bin kişinin istihdam edildiği ve ülkemizin tüm vergi gelirlerinin yüzde 13,5’ini oluşturan akaryakıt sektörünü temsil etmek amacıyla bu derneği kurduklarını anlatan Fatma Yarar şunları söyledi: “Sektörün doğru temelde büyümesine katkı sağlayarak ülkemizin sosyal ve ekonomik gelişimine olumlu etki yapmayı istiyoruz. Akaryakıt bayilerinin gelişmiş ülkeler seviyesinde ticaret yapabilmesi için gerekli olan yasal düzenlemelerin hazırlanmasında görüş bildirmek, işçi güvenliği ile temiz çevre ve hava konularında hem işverenler hem de işçiler tarafında farkındalık yaratmak, tüm bunları yapabilmek için eğitimler ve toplantılar düzenleyerek Türkiye’nin çağdaş dünya ile bütünleşmesinde aktif rol almak arzusu ile sektöre yeni bir bakış açısı getirmek arzusundayız”

PETBAYDER olarak hükümetin gerek sektöre gerekse bölgesel sorunlara karşı doğru teşhis ve analizler yaptığına inandıklarını bildiren Yarar, “Bu süreçleri doğru analiz ederek, yeni stratejiler geliştiren hükümetimiz, başta ekonomik olmak üzere sosyal ve siyasal alanlarda büyük atılımlar gerçekleştiren Türkiye’mizin büyümesini istemeyen, ülke ve millet bütünlüğümüze kasteden tüm unsurlarla mücadele etmektedir. PETBAYDER olarak bizler de Türkiyemiz için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirecek ve aktif olarak çalışacağız” dedi.

Fatma Yarar ekonomiye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kişi başı milli gelir 10.818 dolar olmuş, ülkemiz dünyada en büyük 20 ekonomi arasına girerek yüksek gelirli ülkeler seviyesine ulaşmıştır. Bütün bu güzel gelişmeler yanında petrol sektörü ile ilgili bir çok düzenleyici tedbirler alınmış fakat yine de kayıt dışılık ve hava kirliliğine sebep olan yakıt olmayan ama yakıt olarak kullanılan alternatif ürünlerin tüketiciye ulaşması önlenememiştir. PETBAYDER temsil ettiği sektörleri ilgilendiren, Avrupa Birliği uyum sürecine yönelik politikaların belirlenmesi ve uygulanmasında; sorunların tespit edilerek gerçekçi ve uygulanabilir olmaları konusunda aktif rol alacaktır. Böylelikle ülkemizdeki büyümeye hem rakamsal hem de reel olarak katkı sağlayacaktır.”