Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları:

Bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz.

KOBİLERE 250 MİLYAR KREDİ
Sıkıntı çeken firmaların hacminin 40 milyar lira olduğu düşünülürse, 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. Bu krediden ağırlıklı olarak KOBİ’ler yararlanacak ayrıca ticaretle, ihracatla uğraşanlar da faydalanacak.

İhracatta teminat yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90 olarak uygulanacak. Demekki KOBİ’ler istihdamımızın önemli bir bölümünü oluşturan, firma sayısı olarak yüzde 98’ini oluşturan, ihracatımızın da yüzde 60’tan fazlasını oluşturan KOBİ’lere ilave bir düzeltme yapmış oluyoruz.

Bütçe açığını artıracak, yeni borçlanma gerektirecek bir düşünce yok, bunun bilinmesinde fayda var. Bu sadece 2017 bütçesinden ve gelirlerden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci tedbir budur.

KURUMLAR VERGİSİNDE KATKI ORANI YÜZDE 15 ARTIYOR
İkinci konu da, 2017’de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayiindeki projelere artı destek vermek. Yani yatırımın teşvik edilmesinde, ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. Yatırıma katkı oranını mevcutun üzerinde yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız.

İNŞAATTA KDV İADESİ VERİLECEK
Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilecek.

SSK PRİMLERİ YIL SONUNA ERTELENDİ
İstihdamı korumak ve artırmak, özel sektör teşviklerinden, asgari ücret desteğinden yararlananlar 2017 ocak, şubat ve marttaki SSK primlerini ödeyecek olanlar, senenin son üç ayında ekim, kasım ve aralıkta ödeyecekler. İlaye yük gelmeden, faiz gelmeden ödeyecekler.

500 BİN KİŞİ İŞKUR PROGRAMLARINDAN YARARLANACAK
İşsizlikte hafif bir kıpırdama var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. İşbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda, mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi olmak üzere özel sektörde 500 bin vatandaşımızı İŞKUR’un programlarından yararlandıracağız. İlave olarak 100 bin kişide de, toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz.

BDDK bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerinin yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklıklar veren kararnamesini yayınladı.

EXİMBANK’IN SERMAYESİ ARTIRILACAK
Eximbank’ın sermayesini artırıyoruz. 3,7 milyar liralık sermayesi var, ihtiyaç ne kadarsa o kadar artırılacak. Bu da ihracat yapan firmalara desteği daha fazla artırmış olacak. Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde, risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik miktarı artırmış olacağız. Amaç ihracatımızı çeşitlendirmek, katma değeri artırmak ve ihracatın miktarını artırmak.

KOBİ’LEREİLK 12 AY İÇİN 3 YIL VADELİ 50 BİN LİRA KREDİ, FAİZİ BİZ ÖDEYECEĞİZ
Bilim Sanayi Bakanlığımızın KOBİ’lere yönelik bir desteği var. Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak.