ANKARA (AA) - Rekabet Kurulu, Rekabet Kanunu'nu ihlal ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan TTNET AŞ ve Türk Telekomünikasyon AŞ'nin sözlü savunmalarını aldı.

Rekabet Kurumundaki toplantı, Kurul Başkanı Ömer Torlak başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Torlak, Kurulun, Türk Telekomünikasyon AŞ ve TTNET AŞ tarafından 4054 sayılı Kanun'un ihlal edilip edilmediği iddiasının yeniden değerlendirilmesi kararını aldığını belirtti.

Soruşturma heyeti yetkilileri, toptan sabit genişbant internet hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Türk Telekom ile aynı ekonomik bütünlükte bulunan TTNET'in perakende sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarında uyguladığı fiyatlama politikasıyla fiyat sıkıştırmasına yol açtığı iddiasının değerlendirildiği soruşturma kapsamında, Kurul tarafından 2013 yılında karar verildiğini hatırlattı.

Söz konusu kararın Ankara 8. İdare Mahkemesince iptal edildiğini anımsatan heyet yetkilileri, bu süreçte yapılan değerlendirmeler ışığında söz konusu ekonomik bütünlüğün pazarda hakim durumda bulunduğuna ve uyguladığı fiyatlama politikasıyla fiyat sıkıştırmasına yol açarak rekabeti ihlal ettiğine karar verilmesinin uygun olacağı ve bu çerçevede idari para cezası verilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldığını belirtti.

"Danıştay'da devam ediyor"

Soruşturma heyetinin ardından söz alan Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan "Kurum, bu kararını verirken aslında oldukça detaylı bir analiz yapmış, rekabet ihlalinin olmadığını belirtmişti. Mahkeme (süreci) Danıştay'da devam ediyor. Biz çok eminiz ki Danıştay, mahkeme kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verecek" ifadesini kullandı.

Toplantıda Vodafone Net İletişim Hizmetleri adına söz alan Orhan Ünal da sektör piyasasında rekabeti kısıtlayıcı etkinin gerçekleştiği görüşünde olduklarını ve Türk Telekom grubuna idari para cezası verilmesi kanaatini taşıdıklarını söyledi.

Toplantıya üçüncü kişi sıfatıyla katılan Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) temsilcisi Gökhan Candoğan da sektörde yıllardan bu yana rekabetin bir türlü sağlanamamasına ilişkin bazı sıkıntılar olduğunu anlattı.

Turknet İletişim AŞ adına söz alan Cem Çelebiler, piyasanın tamamıyla kapanmaması, diğer firmalara da imkan tanınması için etkili ve yol gösterici bir karar verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sözlü savunma toplantısı gizli oturumla devam ederken, Kurulun soruşturmaya ilişkin nihai kararını 23 Mart'ta açıklayacağı ifade edildi.

Muhabir: Huseyin Karatepe, Erhan Cihan Ünal