Bir restoranda düzenlenen toplantıda konuşan Arı, 2014 yılı istatistiklerine değinerek, Karaman’da 5 bin 584 adet hakem heyeti kararının alındığını söyledi.

6502 sayılı yasa ile ilgili yayınlanan yönetmeliklerden reklam yönetmeliği ile kamu düzenini bozan reklamların ve çocukların taklit edebileceği şiddet unsurları içeren reklamların yasaklandığını belirten Arı, yanıltıcı ifadelerin reklamlarda yer almayacağını, karşılaştırmalı reklamların yapılabileceğini ancak firma isimlerinin 1 yıl sonra verilmeye başlanabileceğini dile getirdi.

Yapılan bu yönetmeliğin tüketicilerin lehine olduğunu ifade eden Arı, “Reklamlarda fiyatların vergiler dahil toplam satış fiyatı olarak verileceğini, doğrudan satış ve tele- alışveriş reklamlarında tek bir sefer, sınırlı satış gibi tüketicilerin mal ve hizmeti almaya teşvik edilemeyecek” dedi.

Arı, Kayıp kaçak bedeli ile ilgili olarak da kayıp kaçak bedelinin maliyetin bir unsuru olduğunu, bununla birlikte başvurulan aldıklarım ancak ilgili tarafların yapacakları düzenlemelerin ve savunmaların beklenmesi gerektiğinin daha doğru olacağım düşündüğünü kaydetti.

Toplantı karşılıklı soru cevaplarla sona erdi.

Toplantıya, İl Basın Hakla İlişkiler Müdürü Hayrettin Aslan, Baro Temsilcisi Av. Şerife Eğilmez Taşkıran, Tüketici Hakları Koruma Derneği İl Temsilcisi Ali Akar ile basın mensupları katıldı.

TİCARİ REKLAM VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR YÖNETMELİĞİ

10.01.2015 tarih ve 29232 sayılı Resmi Gazete’de “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği" yayınlanmıştır.

Bu yönetmelik ile aşağıdaki ana hatları yer alan düzenlemeler yapılmıştır.

1 - Daha önce mevzuatta hiç yer almayan “ortalama tüketici” tanımı yapılmıştır.

a. Ortalama tüketici; Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden, tüketici işlemi ya da tüketiciye yönelik uygulamaların her aşamasında makul düzeyde bilgiye sahip olan gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder.

2- Kamu düzenini bozan, şiddet hareketleri ile yasadışı veya kınanacak davranışlara yol açan, hasta, çocuk, yaşlı ve engellileri istismar eden, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri özelliklere yönelik kötüleme, istismar, önyargı veya ayrımcılık içeren reklamlar da yasaklandı.

3- Bazı mal veya hizmetlerin denenerek tüketicilerin bilgilendirilmesine yönelik haber ve yayınlarla, sokakta yapılan her türlü röportaj uygulamasında; tabela veya afiş gibi unsurlar abartılı biçimde öne çıkarılamayacağı gibi, ayrıntılı iletişim bilgilerine de yer verilemeyecektir.

4- Karşılaştırmalı reklamlara belli koşullarla izin verildi. Ancak rakiplere ilişkin isim, marka, logo veya diğer ayırt edici şekil veya ifadeler ile ticaret unvanı veya işletme adlarına bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra reklamlarda yer verilebilecektir.

5- Reklamlarda satış fiyatlan; ‘Türk Lirası’ cinsinden belirtilmek zorunda olacak ve reklamlarda belirtilen fiyatın geçerliliği ile ilgili bir süre veya stok sınırı var ise, bu süre ve stok miktarı reklamlarda açıkça belirtilmek zorunda olacaktır.

6- İndirimli satışın başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi ile tüketicileri yanıltabilecek veya gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilmesi de yasaklanmıştır.

7- Reklamlarda, tüketicinin satın alma kararını etkileyecek nitelikteki bilgiler ortalama tüketicinin algılayabileceği sürede ve biçimde iletilmek zorunda olacak ve reklamlarda yer alan alt yazı, durağan yazı ve dipnotlar; okunabilir ve algılanabilir hız ve büyüklükte olacaktır.

8- Reklamlar çocukların; fiziksel, zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilecek hiçbir ifade ya da görüntü içeremeyecek ve yeni düzenleme ile artık reklamların çocukları, kendileri veya çevreleri için tehlike oluşturabilecek araç, gereç ve nesneleri kullanırken veya oynarken göstermesi yasaklanmıştır.

9- Bankalar tarafından yayınlanan reklamlarda da tüketicilerimizin doğru bilgilendirilmesine yönelik düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Tüketiciye toplam maliyetinin aylık ve yıllık yüzde değerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilecektir.

10- Doğrudan satış ve tele-alışveriş reklamlarında; “ilk kez, son, sadece, tek bir sefer, sınırlı satış, hepsi satılmak üzere, satıldı satılacak” gibi ifadelerle tüketicilerin mal veya hizmeti satın almaya teşvik edilmesinin yasaklanmıştır.