KIRŞEHİR (AA) - Erozyonla mücadele kapsamında Konya'dan getirilen 3 bin adet "Amerikan çalısı" fidanı, Kırşehir'in köylerindeki arazilere dikildi.

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, "çöl bölgesi" olarak adlandırılan Boztepe ve Mucur'un bazı köylerindeki arazilerde özellikle rüzgar erozyonuna karşı mücadele başlattı. 

Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele İstasyon Müdürlüğünden gelen bir ekibin bölgede yaptığı incelemenin ardından Mucur ilçesine bağlı Seyfe, Gümüşkümbet ve Yazıkınık köylerinde rüzgar erozyonuna dayanıklılığıyla bilinen 3 bin adet Amerikan çalısı, toprakla buluşturuldu.

Fidan dikim törenine, Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele İstasyon Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Şahin, törende yaptığı konuşmada, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı kapsamında rüzgar erozyonu nedeniyle çölleşme tehdidi olan bölgelerde çalışma yapıldığını söyledi.

Toprak erozyon konusunda sıkıntılı olan Mucur ve Boztepe ilçelerinin köylerinde fidan dikimi çalışmalarının devam edeceğini belirten Şahin, muhtarlar ve çiftçilerin de bu çalışmalarla ilgili olarak bilgilendirileceğini kaydetti.

Tuz çalısı olarak da bilinen Amerikan çalısı, iki yılda yaklaşık 2 metre boya ulaşabiliyor. Derin kökleri sayesinde sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebilen, kuraklığa dayanıklı ve yüksek yem değerine sahip bitki, Konya'nın Karapınar ilçesindeki erozyona maruz kalan yerlere de dikiliyor. Soğuğa dayanaklı olması, uzun süre yeşil kalabilmesi, hızlı büyümesi ile hayvancılık ve yaban hayatına sağladığı yem avantajları bitkiyi önemli kılıyor.