Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Verilere göre 2010 yılı başından itibaren üretim endeksinin yıllık ortalama yüzde 6,34, istihdam endeksinin ise yıllık ortalama 3,26 arttığını gözlemekteyiz" dedi.

2017 yılı üçüncü çeyreğine ait verimlilik istatistiklerini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bakanlığımız Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından Üç Aylık Ulusal Verimlilik İstatistikleri kapsamında yayımlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, 2017 yılı üçüncü döneminde bir önceki döneme göre (2017 yılı ikinci dönemine göre) yüzde 0,52 artmıştır. Takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre (2016 yılı üçüncü dönemine göre) yüzde 8,75 artmıştır. İşgücü verimliliğinin kaynaklarına baktığımızda 2017 yılı üçüncü çeyreğinde gerçekleşen artışın hem bir önceki döneme göre hem de önceki yılın aynı dönemine göre artan üretim endeksi kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Son 31 dönem için toplam sanayi verimlilik artışının kaynaklarına bakıldığında bu artışın üretim artışı kaynaklı olduğu ve büyümenin itici gücünün istikrarlı bir şekilde artan istihdamın yanında üretim endeksi olduğu ortaya çıkmaktadır. Verilere göre 2010 yılı başından itibaren üretim endeksinin yıllık ortalama yüzde 6,34, istihdam endeksinin ise yıllık ortalama 3,26 arttığını gözlemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Özlü, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bölümler itibarıyla bakıldığında önceki döneme göre çalışan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayini oluşturan 24 alt sektörün 11’inde artış olmuş, en büyük artışın yüzde 14,48 ile ’mobilya imalatı’, en büyük azalışın ise yüzde 26,15 ile ’diğer ulaşım araçları imalatı’ bölümünde olduğu görülmüştür. Ekonomik kalkınmanın en önemli anahtarlarından biri olan verimlilik artışları aynı zamanda ülkemizdeki istikrarlı büyümenin de en önemli göstergelerinden biridir. Son 31 dönem için büyümenin itici gücünü oluşturan üretim artışı, diğer taraftan istihdam talebinde de artışa yol açmıştır. Piyasalara olan güvenin artması ve iç tüketime yönelik alınan tedbirler sayesinde artan iç talep, sanayide üretimin artmasını sağlayarak çarkların daha hızlı dönmesini sağlamıştır. Önümüzdeki dönemlerde de güçlenen ekonomik dinamikler ve istikrar ile birlikte ülkemiz sanayisinde verimlilik artışlarının devam edeceği öngörülmektedir."