İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak, yeni yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, ocak ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artışla piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

"Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış endeks tarihi zirvesini gördü"

Sanayi üretimi verilerini ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, ocak ayında sanayi üretiminin (arındırılmamış) yıllık bazda yüzde 3,6 artışla beklentilerin üzerinde bir artış gösterdiğine dikkati çekerek, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise ocaktaki yükselişle 127,6 değeri ile tarihi zirvesini gördüğünü söyledi.

"Sanayi üretimi 2016'ya olumlu başladı"

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, sanayi üretiminin 2016 yılına olumlu bir başlangıç yaptığını belirterek, düzeltilmemiş verilerde yıllık bazda artışın son üç aydır yüzde 3-4 bandında daha istikrarlı bir görünüm sunduğunu ifade etti.

"Bu yıl yüzde 3,5-4 büyüme bekliyoruz"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, güçlü sanayi verisinin tek bir açıklaması olduğunu ve bunun asgari ücret artışı olduğunu belirtti.

Kanlı, buna karşılık, dayanıksız tüketim malı üretiminin ise 4,3 gibi aylık bazda çok yüksek oranda arttığına işaret etti.