MANİSA (AA) -  Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede 2014 yılı ürünü tütün alımlarının kapalı pazar yerinde başladığını ve başfiyatın 14,70 lira olduğunu söyledi.

Okur, gazetecilere yaptığı açıklamada ilçede üreticilerin tütünlerini koliler içine traktörlere yükleyerek ilçeye getirdiklerini kaydetti.

Kapalı pazar yerine getirilen tütünlerin burada ilgili firma tarafından teslim alındığını anlatan Okur, şöyle konuştu:

"Saruhanlı’nın köylerinde geçmişte tek geçim kaynağı tütündü. Birkaç yıl öncesine kadar tütün üretimi azalmıştı. Ancak tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor. Kota uygulaması kalktı. Üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden önce avans şeklinde almaya başladı. Tütünün fiyatı da arttı, bu nedenle tütüncülük yeniden canlandı. İlçemizde bu yıl yaklaşık 2 bin çiftçi tütün ekti, gelecek yıl üretimin daha da artması bekleniyor. Tütün üretim alanı bu yıl 20 bin 700 dekar alanda yapıldı."

Saruhanlı’da tütün alımı yapan firmalardan Türkiye Tütünleri AŞ Ege Bölge Sorumlusu Tevfik Vural ise sözleşmeli üretim sistemi kapsamında anlaşma yaptıkları üreticilerin tütünlerini almaya başladıklarını kaydetti.

Vural, ürünün fiyatının kalitesine göre 11 ile 14 lira 70 kuruş arasında değiştiğini sözlerine ekledi.