SİVAS (AA) - İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Genel Başkanı Levent Kavlak, dünyada her yıl 2,3 milyon kişinin iş kazalarından ve mesleki hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kavlak, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Günü dolayısıyla düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, "iş sağlığı ve güvenliği" kavramını ulusal bir yapıya taşımak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Dünyada her yıl 2,3 milyon kişinin iş kazalarından ve mesleki hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayan Kavlak, "Ülkemizde de bu sayı 2 bine yakın. Bu bizim için gerçekten sosyal bir yara" dedi.

Kavlak, iş kazalarının önüne geçebilmek için çalışma yürüttüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İş kazalarının ve mesleki hastalıkların önüne geçmek için yola çıkan meslektaşlarımızla yürümekten onur duyuyoruz. Biz gönüllü topluluğuz ve ülkemizi karış karış dolaşıyoruz. 2012 yılında 600 kişi aktif olarak görev yapıyordu. Şu an sayımız 150 bine ulaştı. 2012 ile 2015 arasında ne değişti derseniz; Türkiye'de artık iş sağlığı güvenliğinin ne olduğunu herkes biliyor. Kazaları ve ölüm sayısını durduramadık. Fakat bu çok kolay olabilecek bir şey değil. Resmi rakamlara göre 27 milyon çalışan var. 27 milyonu ilgilendiren bir kanun çıkarttık. Bunun çalışan, işveren tarafından özümsenmesi, sahadaki teknik şartların iyileştirilmesi ve uzmanların da belli bir bilgi düzeyine gelmesi zaman alacak. Biz İSAG olarak bu önemli görevi ücretsiz ve gönüllü olarak yapıyoruz."

Seminerde, makine mühendisi Kamil Sami Ekemen, "İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları", İSG eğitmeni Kezban Türkmen, "Çalışan Eğitim ve İletişim", Prof. Dr. Yasin Dursun Sarı da "İSG Sistematik Çalışmaları" konusunda katılımcılara bilgi verdi.